Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Toxische supplementen       Afslanksupplementen       Horror & sensatie       Schandalig & verdacht    

1 9 - 1 2 - 2 0 0 3

Chroomsuppletie wordt steeds gevaarlijker

Supplementen bevatten chroom III, en niet het gevaarlijke chroom VI. Maar als natuurlijke enzymen in het lichaam koolhydraten omzetten in energie, kunnen ze het ongevaarlijke chroom III daarbij veranderen in het kankerverwekkende chroom VI. Dat ontdekten Australische onderzoekers.

Chroompicolinaat

Hoewel supplementenmakers en fabrikanten van veevoer chroomverbindingen al in hun producten stoppen, is nog niet bekend hoe de stoffen zich in de spijsvertering gedragen. Het onderzoek van de Australische onderzoekers met kunstmatige spijsverteringssappen was bedoeld om die leemte op te vullen. Met de door hen ontwikkelde methoden gaan ze nu chroomcomponenten in supplementen screenen.

De onderzoekers hebben zich geconcentreerd op chroompropionaat, een gedoodverfde opvolger van het omstreden chroompicolinaat. Die stof is bij in vitro-studies een krachtige oxidant gebleken. De veevoerindustrie maakt in sommige landen al dankbaar gebruik van chroompropionaat. De verandering van chroom III naar chroom VI trad overigens ook op bij andere chroomverbindingen, zoals chroompicolinaat.

Irma Mulyani, Aviva Levina, Peter Lay. Chromium (III) complexes used as nutritional supplements: structures and reactivities. Journal of Inorganic Biochemistry 96 (2003) 196.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken