0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Plantaardige extracten       Afslanksupplementen       Afvallen    

2 7 - 1 1 - 2 0 1 0

  Chinese kool beschermt tegen overgewicht (J Med Food. 2010 Apr;13(2):406-14.)

Een alcoholextract van de wortels van de Chinese kool - Brassica campestris - voorkomt dat muizen dikker worden als je ze vetmest. Dat komt, vermoeden onderzoekers van het Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology, omdat het extract de aanmaak van de beta-3-adrenoreceptor in de vetcellen verhoogt.

Brassica campestris
Koreaanse onderzoekers screenen plantaardige extracten op hun vetzuchtremmende werking. Daarbij stuitten ze in het nabije verleden op de knollen van Brassica campestris. In deze studie mengden de onderzoekers 50 mg van dat extract met een kilo vetrijk voer en lieten muizen daar 8 weken van eten. [EBR]

Een controlegroep at alleen dat vetrijke voer [HFD], een tweede controlegroep at normaal voer [RD]. Ter vergelijking gaven de onderzoekers een vierde groep muizen vetrijkvoer met orlistat. Orlistat remt de opname van vet door de darmen.

Hieronder zie je dat het plantaardige extract even goed werkte als orlistat.


Chinese kool beschermt tegen overgewicht


In de witte vetcellen van de EBR-muizen was de aanmaak van de beta-3-adrenoreceptor verhoogd, ontdekten de onderzoekers. Dat is een receptor die door adrenaline en verwante verbindingen wordt geprikkeld. Wellicht daardoor produceerden de vetcellen meer van het enzym hormone-sensitive lipase. [HSL] Dat enzym zorgt ervoor dat vetcellen hun opgeslagen vetten losknippen en vrijgeven aan de bloedbaan.

Opvallend was ook dat het extract de aanmaak van TNF-alpha afremde. TNF-alpha laat vetcellen sneller groeien.


Chinese kool beschermt tegen overgewicht

Chinese kool beschermt tegen overgewicht


In proeven met vetcellen zagen de onderzoekers dat die meer glycerol [een merker voor het vrijgeven van vetzuren aan de bloedbaan] afscheidden naarmate de concentratie Brassica campestris-extract hoger was. Dat effect verdween door toevoeging propranolol. Propranolol blokkeert alle beta-adrenoreceptoren.

De Koreanen denken dat ze iets interessants op het spoor zijn. "Our results implicate the ethanolic extract of Brassica campestris as having potential as a safe and effective botanically derived compound in the treatment of obesity", schrijven ze.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken