0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Carnitine     Aminozuren  Aminozuren     Krachttraining  Krachttraining    

0 2 - 0 8 - 2 0 1 0

  Carnitine en maaltijd verhogen opname testosteron door spieren na krachttraining (Med Sci Sports Exerc. 2006 Jul;38(7):1288-96.)

L-Carnitine verhoogt de opname van testosteron of andere androgenen door spierweefsel na intensieve training. Het effect is subtiel, maar volgens bewegingswetenschappers van de University of Connecticut misschien groot genoeg om de toename van de spierkracht en -massa door krachttraining te verhogen.

De onderzoekers publiceerden in 2006 een experiment waaraan 10 mannen meewerkten die al langer aan krachttraining deden. De mannen trainden hun belangrijkste spiergroepen met de squat, de bench-press, de bent-over row en de shoulder-press. Van elke oefening deden ze 4 sets van 10 reps.

De mannen trainden 's ochtends. Ze hadden nog niet ontbeten.

De ene keer dronken de mannen na hun training water [Water], de andere een maaltijdvervanger die per kg lichaamsgewicht 8 kcal leverde - in de vorm van 1.1 gram koolhydraten, 0.3 gram compleet eiwit en 0.25 gram vet [Feeding]. Als je het precies wilt weten: de proefpersonen kregen Ensure Plus van Abbott Nutrition.

De onderzoekers lieten de mannen bovendien de ene keer dagelijks 2 gram L-carnitine slikken in de vorm van L-carnitine-L-tartraat [verdeeld over twee porties per dag]. [LCLT] De suppletieperiode duurde 3 weken. Carnitinetartraat zou in het lichaam stabieler zijn dan recht-toe-recht-aan carnitine. De mannen kregen een andere keer een placebo. [PL]

Toen de onderzoekers een paar spiercellen wegnamen uit de benen van de mannen zagen ze dat de suppletie met carnitine de aanmaak van androgeenreceptoren verhoogde. Een maaltijd na de training verhoogde het aantal androgeenreceptoren ook, maar dat effect was sterker als de mannen ook carnitine slikten.


Carnitine en maaltijd verhogen opname testosteron na krachttraining


De toegenomen activatie van androgeenreceptoren door de maaltijd en de suppletie zorgde ervoor dat de hoeveelheid biobeschikbaar testosteron in het lichaam na de training significant daalde, zie je hieronder. Daaronder zie je dat de post-workout-maaltijd de afgifte van LH na de krachttraining verhoogde. LH laat de testes testosteron afgeven. Het effect was sterker als de mannen ook carnitine hadden geslikt.


Carnitine en maaltijd verhogen opname testosteron na krachttraining

Carnitine en maaltijd verhogen opname testosteron na krachttraining


De onderzoekers kregen tussen twee haakjes geld van carnitinefabrikant Lonza.

Carnitine is een supplement dat onterecht in de vergetelheid is geraakt. Dat komt misschien omdat onderzoekers over het hoofd hebben gezien dat carnitine koolhydraten nodig heeft om in de spiercel te komen. Een andere reden is dat de industrie het imago van carnitine heeft verziekt. De helft van de studies vermeldt producenten als sponsor. En in veel te veel andere studies waarin officieel geen sprake is van bedrijfsgeld zie je toch de hand van het bedrijfsleven. Als je weet waar je moet kijken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken