0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Eiwitten       Cardio- & duurtraining    

2 5 - 0 9 - 2 0 1 0

  Cardio verbrandt meer vet met eiwitrijk dieet (Physiol Behav. 2010 Dec 2;101(5):770-4.)

Afvallen met cardio gaat sneller naarmate je meer eiwitten in je dieet hebt, en minder vetten en koolhydraten. Dat blijkt uit - alweer! - een interessante studie uit Maastricht. Hij verschijnt binnenkort in Physiology & Behavior.

Cardio verbrandt meer vet met eiwitrijk dieet
Dat een dieet met meer eiwitten afvallen in de hand werkt is oud nieuws, maar meer kennis over de manier waarop is altijd welkom. Dus deden de onderzoekers een experiment met 16 proefpersonen. Twaalf van hen kregen drie maanden lang een dieet waarin verhoudingsgewijs wat meer eiwitten zaten, vier bleven eten zoals ze gewoon waren.

De verandering in de voedingsgewoonten stelde niet zoveel voor. De proefpersonen vervingen drie keer per dag gewone voedingsmiddelen door een milkshake, een pudding, een soep of muesli uit Novartis' Modifastlijn. Daarin zitten wat meer eiwitten dan in reguliere voedingsmiddelen. Die eiwitten komen tussen twee haakjes uit melk.

Vlak voor en na de drie maanden moesten de proefpersonen fietsen zonder dat ze hadden ontbeten. De onderzoekers lieten de proefpersonen geleidelijk steeds harder trappen, en keken toen hoeveel vet de proefpersonen verbrandden. De figuur hieronder vertelt de uitkomst van zo'n test.


Cardio verbrandt meer vet met eiwitrijk dieet


Bij een intensiteit van 51 procent van de VO2max was de vetverbranding op z'n hoogst. Dat is aan de lage kant, maar niet ongewoon in proeven met ongetrainde individuen. In de groep die 3 maanden wat meer eiwit had gegeten steeg de maximale vetverbranding tijdens die proef [Fatmax]. Fitter werden ze niet.


Cardio verbrandt meer vet met eiwitrijk dieet


De statistisch significante effecten hebben we gearceerd. De toename van de eiwitinname was voor bodybuildingbegrippen minimaal, maar het effect op de lichaamssamenstelling was dat niet.

De onderzoekers denken dat het eiwitrijke dieet de spiermassa vergroot. Spiermassa in ruste verbruikt vooral vet als brandstof. Dat verklaart de vermindering van de vetmassa. Voor een deel. Maar, zo suggereert deze studie, er is dus kennelijk ook nog een andere manier waarop een eiwitdieet de vetverbranding verhoogt: actieve spieren verbruiken meer vet als je meer eiwitten binnenkrijgt.

Onze theorie: het aminozuur leucine in de extra melkeiwitten levert een anabole prikkel. Die dwingt de spiercellen eiwitten en misschien tot op zekere hoogte glucose te sparen. Bij een lage intensiteit verbranden actieve spiercellen daarom wat meer vetzuren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken