Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Hart & bloedvaten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 3 - 0 9 - 2 0 0 8

  Cardiotraining beschermt hart en bloedvaten van anabolenmuis (Int. J. Exp. Path. (2008), 89, 358366.)
Met een dagelijkse cardiosessie doen gebruikers van anabole steroïden de schadelijke gevolgen van hun kuur voor hun hart en bloedvaten gedeeltelijk teniet. Dat kun je afleiden uit een dierstudie van onderzoekers van de State University of Campinas in Brazilië.
Dat anabolen gevaarlijk kunnen zijn voor het hart is welbekend. Anabolica verhogen de bloeddruk, vergroten de hartspier, verhogen de kans op beroertes, infarcten en bloedstolsels en bewerkstelligen aderverkalking.
Maar aan de andere kant biedt lichaamsbeweging juist bescherming tegen die aandoeningen. Vandaar dat de Brazilianen zich afvroegen of anabolengebruikers hun cardiovasculaire systeem kunnen beschermen tegen anabolen als ze - we zeggen maar wat - elke dag een klein half uur op de loopband staan.
Cardiotraining beschermt hart en bloedvaten van anabolenmuis
Om een antwoord op die vraag te krijgen deden de Brazilianen een experiment met genetisch veranderde muizen. De ingreep had ervoor gezorgd dat de muizen een cholesterolhuishouding hadden die lijkt op op die van ons - met minder HDL en meer LDL dan een echte muis.
De onderzoekers gaven de ene groep muizen het anabole steroid 17-beta-hydroxy-1-alpha-methyl-5-alpha-androstan-3-one alias mesterolone. Dat is de actieve stof in Proviron. Je ziet de structuurformule hierboven. Mesterolone is een mild anabool steroid.
De dieren kregen dagelijks 2 milligram steroid per kilogram lichaamsgewicht, 3 weken achtereen.
Van elke groep muizen moest de helft elke dag rennen in een molentje. Toen de toediening begon lieten de onderzoejers de proefdieren dagelijks een uurtje rennen op een treadmill.
Hieronder zie je het effect van het rennen op de bloeddruk van de dieren. Sed = niet-joggend, Ex = joggend, C = geen anabolen, M = anabolen.


Cardiotraining beschermt hart en bloedvaten van anabolenmuis


De toediening van het anabool verhoogde de bloeddruk, maar het rennen verminderde die toename. De onderzoekers vragen zich overigens af of dat effect nou zo zwaar weegt.
Hetzelfde was het geval met de cholesterol- en triglyceridenspiegel van de muizen. Die zie je hieronder. De eerste figuur geeft het effect weer van het rennen op muizen die geen anabolen kregen.


Cardiotraining beschermt hart en bloedvaten van anabolenmuis


Hieronder zie je het effect van het rennen op de muizen die dagelijks proviron kregen. Het bloed van de anabolenmuizen ziet er door het rennen stukken gezonder uit. TC = totaal cholesterol, TG = totaal triglyceriden.


Cardiotraining beschermt hart en bloedvaten van anabolenmuis


Als de onderzoekers kijken hoe goed het hart van de muizen het bloed door het lichaam van de dieren pompt, dan zien ze dat het hart van de joggende muizen beter werkt dan het hart van sedentaire muizen, en dat het hart van anabolenmuizen minder goed presteert. Gaan anabolenmuizen joggen, dan vermindert de schade aan hun hartspier.
Gebruik je anabolen, maar doe je nog niet aan cardio, dan worden je hart en bloedvaten waarschijnlijk gezonder als je cardiotraining toevoegt aan je workouts, suggereert deze dierstudie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken