Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afvallen       Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Overgewicht    

0 9 - 0 8 - 2 0 0 3

Bromocriptine, dianabol, slecht eten - en het hart stopt met slaan

Verleden jaar schreven we al eens ergens een verloren zinnetje over de amateurbodybuilder die bijna overleed omdat hij bromocriptine combineerde met methandrostenolone, de actieve stof in Dianabol. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, bromocriptine staat weer helemaal in de belangstelling. Bij ons, tenminste. Strandseizoen, weet je. Vandaar dit stukje.

De amateurbodybuilder waar alles om te doen is kwam september 1998 op de eerste hulpafdeling van een ziekenhuis in Belfast. Hij was twee keer flauwgevallen en had daarbij zo'n smak gemaakt dat hij hechtingen in het gezicht moest hebben. Die hechtingen waren snel gemaakt. Maar waarom was de 36-jarige man flauwgevallen? Het had iets met het hart te maken, bleek uit een hartfilmpje.

Het hart van de man fibrilleerde, bleek uit het ECG. De ventrikels, de pompen die het bloed uit het hart het lichaam in persen, deden het prima. Maar de kleinere delen van het hart, die het bloed dat het hart instroomt doorpompen naar de ventrikels, maakten extra slagen. Dat is vaak een teken dat er iets ernstigs aan de hand is.

De man had geen koorts, zijn schildklier leek in orde, zijn bloeddruk was redelijk, het bloed was prima - al was de concentratie witte bloedlichaampjes vrij hoog. Oorzaak van het hartfalen was de cocktail van middelen die de bodybuilder gebruikte, concludeerden de artsen.

De man vertelde dat hij vier maal per dag 5 milligram methandrostenolone slikte, plus 's avonds nog eens 2,5 milligram bromocriptine. Hij wilde afvallen, en die combinatie was vrij normaal in het bodybuildermilieu. Daarnaast volgde hij een strikt dieet en maakte hij lange werkdagen.

Op de dag voor zijn opname had hij 's avonds niet gegeten. Daardoor was de bromocriptine waarschijnlijk versneld in het bloed terechtgekomen en heeft die een plotse piek veroorzaakt, denken de onderzoekers. Uit dierstudies is gebleken dat hoge doses dopamine-agonisten (stoffen die zich kunnen vastmaken aan de receptor voor dopamine en vervolgens een signaal naar de cellen sturen) leiden tot hartritmestoornissen. Om precies te zijn: tot bradycardia, het wegvallen van hartslagen.

Dat gebeurde bij de bodybuilder ook, ontdekten de artsen toen de bodybuilder in het ziekenhuis nog een paar keer flauwviel. Op het hartfilmpje dat de artsen toen maakten was te zien dat zijn hart op dat moment bijna niet meer sloeg. Daardoor kregen zijn hersenen kennelijk onvoldoende zuurstof.

Het filmpje vind je [hier]. A = artial fibrillation bij bewustzijn. B =brachycardia tijdens bewusteloosheid.

Los van het dieet en de middelen was er waarschijnlijk ook een aangeboren gevoeligheid in het spel. De bodybuilder vertelde dat hij in zijn tienerjaren geregeld was flauwgevallen als hij last van stress had.

De artsen stelden voor te onderzoeken of het werkelijk de bromocriptine was die de fibrillatie en de aanvallen van bewusteloosheid veroorzaakte, maar de bodybuilder weigerde. Hij had geen tijd, want hij moest trainen en werken. (De artsen stelden voor een 'uitdagingstest' te doen: het middel nog een keer toe te dienen om te zien wat er gebeurde. Wij zouden er ook geen zin in hebben.)

Naderhand hoorden de artsen wel dat de man geen bromocriptine meer gebruikte. Hij was overgestapt op groeihormoon en insuline.

De auteurs zijn ervan geschrokken dat er illegale toepassingen voor bromocriptine zijn en dat er kennelijk ook een zwarte markt voor het preparaat was. De bodybuilder had zijn spullen via internet gekocht.

G Monoharan, NPS Campbell, CJ O'Brien. Syncopal episodes in a young amateur bodybuilder. Br J Sports Med 2002;36:67-68. [Volledig artikel]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken