Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       DNP       Afslanken       Afslanksupplementen    

0 6 - 0 6 - 2 0 0 3

Britse DNP overgedoseerd

De Finse voedsel- en warenautoriteit, de National Food Agency, heeft bodybuilders opgeroepen op te passen met het preparaat DNP. Er circuleren capsules die ernstig zijn overgedoseerd. Het middel is weliswaar niet officieel te koop in Finland, maar atleten kopen het via het internet.

De Finse douane nam onlangs een pakje uit Engeland in beslag dat gele DNP-capsules in verzegelde plastic zakjes bevatte. De koper had de capsules besteld op een website, die het afslankmiddel verkocht onder de naam 'Tesco'. Volgens de website zat er in de capsules 200 milligram DNP, maar het laboratorium van de Finse douane vond in de capsules bijna twee keer zoveel: 380 milligram.

Omdat de effectieve dosis DNP dichtbij de dosis ligt waarbij je in de problemen komt, vindt de Finse voedselautoriteit National Food Agency dat bodybuilders beter geen DNP kunnen gebruiken. Ze wijzen op een recent geval van een Finse man die op de intensive care belandde nadat hij DNP had geslikt, hoewel hij zich toch aan de voorschriften had gehouden. De man had de capsules gekocht via een Engelse website.

De Finnen hebben de capsules inmiddels opgestuurd naar Engeland. Ze hebben de informatie over de overgedoseerde capsules doorgespeeld naar andere EU-landen via het Rapid Alert System for Food and Feed.

De voedselautoriteit roept consumenten op voorzichtig te zijn met het kopen van producten via het web. Producten zonder deugdelijke labels en productbeschrijvingen kun je beter helemaal niet kopen, aldus de National Food Agency.

Dangerous DNP capsules for bodybuilders sold on the Internet. National Food Agency's Press Releases, 4-6-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken