Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Creatine       Superfoods       NO-Boosters    

2 8 - 0 8 - 2 0 0 7

  Bodybuildingsupplement Muscle Fuel werkt, zegt studie (Eur J Appl Physiol. 2007 Aug 16; [Epub ahead of print].)
Muscle Fuel is een combinatie-supplement van AdvoCare. Het is een mengsel van creatine, aminozuren, stimulerende componenten, vitamines en mineralen. Volgens de fabrikant "ondersteunt Muscle Fuel het metabolisme van de spiercel", en "maximaliseert het je training".
Bodybuildingsupplement Muscle Fuel werkt, zegt studie
Ronkend taalgebruik, inderdaad. Maar volgens onderzoekers van de University of Connecticut is er geen woord van gelogen.
Maar hoe Muscle Fuel werkt, dat weten ze niet. Het supplement bevat legio stoffen die in theorie iets zouden kunnen doen.
In Muscle Fuel zit bijvoorbeeld creatine. De L-carnitine zou de verbranding van vet kunnen stimuleren en de aanmaak van androgeenreceptoren kunnen bevorderen. Cafeine en groene thee zouden de werking van adrenaline kunnen versterken. Betaine levert methylgroepen, waarmee cellen creatine kunnen maken. De aminozuren L-arginine, L-citrulline en glycine zouden de spiergroei kunnen bewerkstelligen door de concentratie stikstofmonoxide te verhogen.

Bodybuildingsupplement Muscle Fuel werkt, zegt studie

Kan allemaal, natuurlijk. Of het ook echt gebeurt, dat weten de onderzoekers niet.
Ze weten wel dat de negen proefpersonen meer reps konden maken toen ze met het gewicht moesten squatten dat tachtig procent was van het gewicht waarmee ze nog net een 1 rep konden maken. De onderstaande tabel geeft je een indruk van het effect van zeven dagen suppletie. PL = Placebo, MF = Muscle Fuel.

Bodybuildingsupplement Muscle Fuel werkt, zegt studie

De proefpersonen moesten het Muscle Fuel-poeder in de zakjes mengen met water, en dat dertig minuten voor hun training opdrinken. Het supplement verhoogde niet alleen het aantal reps dat de proefpersonen konden maken, maar verhoogde ook hun afgifte van GH, IGF-1 en testosteron tijdens en na de training.
Hieronder zie je bijvoorbeeld de spiegel van het vrije testosteron.

Bodybuildingsupplement Muscle Fuel werkt, zegt studie

"Blood samples were obtained at rest (Pre), 30 min after taking a supplement (ImPre), at the mid-point of the resistance exercise protocol (Mid),immediately after resistance exercise (Post), and 15 min after resistance exercise (+15)."
Als wij de grafieken bestuderen kunnen we ons maar met moeite voorstellen dat de gevonden verschillen tussen de groepen werkelijk statistisch significant zijn. Maar goed, wij zijn zeikerdjes. De jongens van AdvoCare zijn allang blij.
Binnenkort verschijnt op hun website de Dr. Kraemer's AdvoCare Muscle Fuel Video, waarop eerste auteur William Kraemer uit de doeken doet wat voor goed spul Muscle Fuel eigenlijk is.
Voor AdvoCare doet Kraemer dat graag. Want zijn dure onderzoek is per slot van rekening door AdvoCare betaald.
[Is allemaal waar. Maar dat een supplementenbedrijf zijn producten door een gerenommeerde onderzoeker als Kraemer door de mangel laat halen, dat vinden we eerlijk gezegd al heel wat - red.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken