Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vetzuchtepidemie       Afslankmedicijnen       Afvallen       Afslanksupplementen    

2 8 - 1 1 - 2 0 0 9

  Bodybuilders op afslankdieet houden spieren vast met veel eiwit (Med Sci Sports Exerc. 2009 Nov 13. [Epub ahead of print].)

Als bodybuilders hun dagelijkse energie-inname terugschroeven tot 60 procent van wat ze verbrandt, hoeven ze geen spiermassa kwijt te raken. Als ze hun eiwit-inname verhogen blijven hun spieren gewoon zitten. Dat schrijven sportwetenschappers van de University of Birmingham in Engeland binnenkort in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Als je de praktijkervaringen van tienduizenden sporters even opzij schuift, en alleen kijkt naar de wetenschappelijke literatuur, dan weten we niet zo verschrikkelijk veel over hoe krachtsporters afvallen op een eiwitdieet. Het gros van de studies gaat over dikke mensen. Die verliezen niet alleen meer kilo's als ze gaan afvallen op een eiwitrijk dieet, maar houden tegelijkertijd meer kilo's spiermassa vast. Reageren krachtsporters ook zo goed op een eiwitrijk afslankdieet? Dat was de vraag die de onderzoekers wilden beantwoorden.

De Britten zetten 20 bodybuilders van 18-40 jaar 2 weken lang op een streng dieet waarbij de sporters dagelijks 40 procent minder energie consumeerden dan ze verbrandden. Voordat de sporters op dieet gingen bestond hun voeding voor 15 procent uit eiwit. Per kilo lichaamsgewicht consumeerden ze ongeveer 1.6 gram eiwit per dag.

De ene groep bodybuilders ging gewoon minder eten. Hun inname van eiwit zakte daardoor na 1 gram eiwit kg/dag. De andere groep ging niet alleen minder eten, maar verving vetten en koolhydraten door eiwitten. Hun dieet bestond daardoor voor 35 procent uit eiwit en hun dagelijkse eiwit-inname steeg naar 2.3 gram/kg. De extra eiwitten van de proefpersonen kwamen uit shakes.

De figuur hieronder vertelt dat die verhoogde eiwit-inname afbraak van de spiermassa zo ongeveer volledig blokkeerde. De hoog-eiwitgroep verloor uitsluitend lichaamsvet.


Bodybuilders op afslankdieet houden spieren vast met veel eiwit


Op de 1RM bij het bankdrukken had het eiwitdieet geen invloed. Wel konden de proefpersonen die het eiwitdieet volgden ietsiepietsie meer reps maken met 60 procent van het gewicht waarmee ze nog net een herhaling konden maken.


Bodybuilders op afslankdieet houden spieren vast met veel eiwit


De onderzoekers denken dat de aminozuren in eiwitten een direct anabool effect op de spieren hebben, en dat een eiwitrijk dieet vooral op die manier spierweefsel vasthoudt. Op de tweede plaats houdt een eiwitrijk dieet de spiegel van anabole hormonen op peil. In de bodybuilders die gewoon minder gingen eten zakte de spiegel van het vrije testosteron bijvoorbeeld met 26 procent. In de bodybuilders die afvielen met een eiwitdieet was die afname slechts 7 procent.

"The practical implication of these results is that the protein content of a hypoenergetic diet may play a crucial role", concluderen de Britten. "Athletes aiming for body weight reduction while maintaining lean body mass may be advised to keep protein intake high."

Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme (9-8-2008)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken