Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Horror & sensatie       Insulineversterkers    

0 6 - 0 8 - 2 0 0 3

'Bodybuilders gebruiken insuline!'

Tien procent van de bodybuilders gebruikt insuline en loopt daardoor kans suikerpatient te worden of vroegtijdig door een suikercoma om het leven te komen. Dat zegt de Britse arts Richard Lynch. Het is vandaag 5 augustus, het is hartje zomer en er staat helemaal niks in de krant. Het is komkommertijd.

Lynch, die werkt bij de opvang van het Pontefract General Infirmary in Yorkshire, kwam in contact met een bodybuilder die thuis bewusteloos was gevonden. In eerste instantie dachten de artsen dat de bodybuilder leed aan suikerziekte, en dat zijn glucosespiegel te laag was geworden. Ze dienden de man dus intraveneus glucose toe. Toen de man weer bij bewustzijn kwam vertelde hij dat hij een bodybuilder was en dat zijn injectie insuline slecht was gevallen.

Meestal gebruiken bodybuilder insuline in combinatie met snel opneembare koolhydraten. De 31-jarige man had echter een wedstrijd in het vooruitzicht en stond op een streng dieet.

Uiteindelijk hield de hypoglycemische sporter geen nadelige gevolgen over van zijn bijna-dood-ervaring. Maar Lynch publiceerde toch een artikel over het geval - om andere bodybuilders en artsen te waarschuwen. "Insuline is een potentieel dodelijk middel. Zeker als je het in het geheim gebruikt kan het fout gaan. Door een overdosis insuline kun je bewusteloos raken, en als je dan niet bijtijds hulp krijgt glijd je in een coma, loop je hersenbeschadiging op of ga je dood."

De bodybuilder in kwestie gebruikt trouwens nog steeds insuline, vertelde Lynch.

Het geval was voor de arts aanleiding om zich verder in het insulinegebruik te verdiepen. Hij sprak met een goed ingevoerde begeleider in het Britse bodybuildingcircuit, die vertelde dat ongeveer tien procent van 'zijn' 450 bodybuilders insuline gebruikte. Volgens een Amerikaanse studie heeft inmiddels een kwart van de gebruikers van anabole stero´den ervaring met insuline.

Er is een zwarte markt voor insuline, die vooral wordt bevoorraad door de tienduizenden mensen met diabetes die meer insuline bestellen dan ze nodig hebben, en hun overtollige voorraden doorverkopen.

Lynch gelooft niet dat het gebruik van insuline alleen in de bodybuilding voorkomt. "Waarschijnlijk vind je insulinegebruik ook bij duursporters. Insuline is niet op te sporen."

Het gebeurt wel vaker dat bodybuilders door insuline in het ziekenhuis terechtkomen. Sommige profbodybuilders staan erom bekend dat ze roekeloos met insuline omspringen, en op wedstrijden in problemen koemn. In Engeland haalde verleden jaar de Schotse sportschoolhouder, bodybuilder en powerlifter Louise Halliwell de media toen ze bewusteloos in haar huis werd gevonden. Ook zij had teveel insuline genomen. Ze zou haar suikercoma niet overleven.

Lynch publiceerde zijn artikel in de British Journal of Sports Medicine.

1. Bodybuilders 'abusing insulin'. BBC Health via News.BBC.co.uk, 5-8-2003. [Link]
2. Female bodybuilder battles for life. BBC Scotland via News.BBC.co.uk, 11-6-20032. [Link]
3. Maxine Frith. Bodybuilders risk death by using insulin booster bought from diabetics. The Independent, 5-8-2003.
4. Insulin a risky trend among athletes. Bodybuilders face brain damage and death, doctors warn. Reuters via MSNBC.com, 4-8-2003.
5. Cathy Johnson. Bodybuilders abusing insulin for a boost. ABC Science Online, 5-8-2003.
6. Het originele artikel: P J Evans, R M Lynch. Insulin as a drug of abuse in body building. Br J Sports Med 2003 37: 356-357. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken