Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Clenbuterol       Hart & bloedvaten    

1 4 - 1 2 - 2 0 0 7

  Ongelukje: bodybuilder neemt tienvoudige dosis clenbuterol (J Med Toxicol. 2007 Jun;3(2):56-60.)
Een half uur nadat hij het veterinaire clenbuterolpreparaat Ventipulmin had ingenomen, meldde een Amerikaanse bodybuilder zich bij het ziekenhuis. De bodybuilder had de Ventipulmin op het web gekocht, "from a veterinary medicinal supply source". Hij maakte zich zorgen. Per ongeluk had hij tien keer meer clenbuterolsiroop ingenomen dan de bedoeling was.
Oeps.
Ventipulmin
De man gebruikte naar eigen zeggen geen anabolen, maar wel tamoxifen. Hij slikte bovendien vitaminepillen, vlaszaadolie en - misschien om de clenbuterol beter te laten werken - taurine.
De 31-jarige bodybuilder voelde zich beroerd. Zijn bloeddruk was 122/77 punten, zijn hart sloeg 254 keer per minuut. Hij beefde en kon moeilijk ademhalen. Volgens het hartfilmpje dat de artsen maakten was het hart van de man er niet goed aan toe.
De artsen gaven de bodybuilder adenosine, maar dat deed helemaal niets. Daarop gaven de artsen de bodybuilder het vaatverwijdende diltiazem. Daardoor zakte zijn hartslag tot 150 slagen per minuut. Nog steeds voelde de bodybuilder zich niet goed. Hij bleef beven en bleef problemen houden met ademhalen.
De artsen grepen daarop naar de beta-1-blokker esmolol - en dat bleek een gouden greep. De toestand van de bodybuilder normaliseerde.
Clenbuterol
Toen het lichaam van de bodybuilder na vier dagen het gros van de clenbuterol had afgevoerd, stapten de artsen over op metoprolol, beta-1-blokker.
Clenbuterol is in maar weinig landen op de markt voor humaan gebruik. Dat komt omdat clenbuterol verhoudingsgewijs moeilijk afbreekt, en snel hoge concentraties in het lichaam kan bereiken. Clenbuterol prikkelt receptoren in spieren en vetweefsel die eigenlijk zijn bedoeld voor adrenaline. Vetcellen gaan daardoor hun vetten aan de bloedbaan afgeven, spiercellen breken hun eiwitten minder snel af. Tel 1 en 1 bij elkaar op, en je weet waarom clenbuterol zo populair in de krachtsport is geworden.
Een potentieel probleem bij het gebruik van clenbuterol is dat de werkzame doseringen dicht bij de doseringen liggen waarbij bijwerkingen ontstaan. Het hart is ook een spier, en heeft ook receptoren voor adrenaline. Overprikkeling van die receptoren is riskant.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken