0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Anabolen & studies     Anabolen & Risico's  Anabolen & risico's     Lever  Lever    

1 8 - 0 6 - 2 0 0 9

  Bloedstolsels in hart geven bodybuilder kapotte lever (World J Gastroenterol. 2009 Jun 21;15(23):2920-2.)

Je denkt misschien dat het nep is. Dat de foto van de bodybuilder hieronder door een filter is gehaald zodat hij er onnatuurlijk geel uitziet. Maar we moeten je teleurstellen. Het is echt. Je kijkt naar een medisch wonder: de eerste leverafwijking bij een anabolengebruiker die werd veroorzaakt door een kapot hart. Heel, heel, heel zeldzaam.


Bloedklonten in hart geven bodybuilder kapotte lever


De bodybuilder op de foto is veertig jaar oud. Hij drinkt nauwelijks, slikt geen medicijnen - maar ja, hij gebruikt wel anabolen. De afgelopen tien jaar heeft hij zo'n beetje continu op sap gestaan, met kuurtjes van acht weken en paar weken rust daartussen. Hij slikt methandrostenolone, stanozolol en oxymetholone en spuit nandrolondecanoaat, testosteron-enantaat en trenbolon-enantaat. Van dat laatste anabool is de bodybuilder bovengemeen gecharmeerd. De doses waarin hij dat steroid gebruikt lopen op tot zevenhonderd milligram per week.

De bodybuilder was een maand geleden ziek geworden. Hij was moe, voelde zich beroerd en kon niet meer trainen. De man stopte met de anabolen, maar toch was zijn conditie verder verslechterd. Vier dagen voordat hij dokter opzocht was zijn huid geel geworden. Hij had buikpijn gekregen en moest overgeven.

Lever- en nierstoornis, concludeerden leverartsen van de Portugese Santa Maria University uit bloedonderzoek van de man.


Bloedklonten in hart geven bodybuilder kapotte lever


De man heeft een levertransplantatie nodig, vrezen de artsen. Ze beginnen de voorbereidingen om de man op de lijst te krijgen. Maar dan ontdekken ze, min of meer toevallig, dat er iets mis is in het hart van de bodybuilder. In de twee ventrikels zitten fikse bloedstolsels, waardoor het orgaan nog maar nauwelijks functioneert. Daar komt het leverprobleem van bodybuilder vandaan: de lever krijgt gewoon onvoldoende bloed.

De artsen geven de bodybuilder bloedverdunners die de bloedstolsels laten oplossen. Na twee weken kan de bodybuilder weer naar huis. Of hij helemaal zal herstellen weten de artsen niet, maar ze weten wel dat hij alweer aan het werk is. Hij staat bij een disco aan de deur. En ongetwijfeld is hij weer stevig aan het kuren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken