0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Hart & bloedvaten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 8 - 0 2 - 2 0 0 9

  Bloedpuisten in longen kosten bodybuilder het leven (Forensic Sci Int. 2009 Feb 23. [Epub ahead of print].)
Een 29-jarige Griekse bodybuilder is overleden nadat met bloed gevulde puisten in zijn longen zijn opengebarsten. Dat schrijven onderzoekers van de University of Ioannina in het tijdschrift Forensic Science International. Pulmonary peliosis is op zichzelf al zeldzaam, maar de vorm die de bodybuilder het leven kostte is uniek, aldus de onderzoekers.
Bodybuilders die de details van de dood van Andreas Muenzer kennen, weten wat peliosis hepatis is: met bloed gevulde cystes in lever, die bij Muenzer openbarstten en zijn dood betekenden. De Grieken ontdekten een eneigszins vergelijkbaar syndroom bij een jonge bodybuilder, die dood in zijn woning was gevonden. Zijn lichaam had van buiten geen verwondingen, maar toen de onderzoekers sectie op hem deden vonden ze in zijn longen een ongekende ravage.
De holte van de linkerlong van de man zat vol met bloed. Dat was afkomstig van een paar grote cystes in de long van de man. Die waren opengebarsten. De interne bloeding had vervolgens de dood van de bodybuilder veroorzaakt.
Je ziet de opengebarste cystes hieronder.


Bloedpuisten in longen kosten bodybuilder het leven


Het hart van de bodybuilder was vergroot. Dat kwam omdat zijn linkerventrikel groter was dan normaal. Een vergrote linkerventrikel komt bij anabolengebruikende krachtsporters vaak voor.
Dat de bodybuilder anabolen gebruikte werd ook duidelijk toen de onderzoekers zijn urine analyseerden. Ze vonden nandrolon en metabolieten daarvan. De T/E-ratio - de verhouding tussen testosteron en epitestosteron - van de bodybuilder was 35.
Het lichaam maakt het anabole testosteron en het inactieve epitestosteron normaliter in een verhouding aan van 1 op 1. Als die balans scheef is, dan is er sprake van exogeen toegediend testosteron. Dat was bij de overleden bodybuilder dus ook het geval.
Of de man nog meer middelen nam is niet onderzocht. De onderzoekers hebben de overleden man alleen getest op een handjevol veelgebruikte anabole steroïden.
In de medische literatuur is er tot nu toe - inclusief het geval van de Griekse bodybuilder - drie keer melding gemaakt van pulmonary peliosis. In één geval betrof het ook een gebruiker van anabolen: een 40-jarige man met een vorm van bloedarmoede die artsen meestal behandelen met oxymetholone.
In de andere gevallen hadden de patiënten echter ook op andere plaatsen cystes. Dit is de eerste keer dat artsen alleen in de longen cystes vinden - en verder nergens.
Het is niet duidelijk hoe peliosis ontstaat. Een theorie is dat er iets mis moet gaan in de cellen van de bloedvaten, waardoor die bloedzakken gaan vormen. Die theorie verklaart misschien waarom forse anabolengebruikers soms peliosis ontwikkelen. Er is veel literatuur over de foute invloed van androgenen op de bloedvaten. Zelfs het milde DHEA is wat dat betreft niet van alle smetten vrij.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken