0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Intervaltraining     Duurtraining & Cardiotraining  Duurtraining & cardiotraining     Beta-Alanine  Beta-Alanine    

2 0 - 0 6 - 2 0 1 0

  Beta-alanine maakt intervaltraining effectiever (J Int Soc Sports Nutr. 2009 Feb 11;6:5.)

Een beetje voetbal-, rugby- of hockeytrainer martelt zijn schapen met intervaltraining. Terecht, want intervaltraining maakt sporters sneller en wendbaarder. Slikken die sporters daarbij ook nog beta-alanine, dan neemt het effect van intervaltraining toe. Dat schrijven sportwetenschappers van de University of Oklahoma in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Beta-alanine
Beta-alanine is een aminozuur. Je ziet de chemische structuur hiernaast. Als je een Top Drie van de best onderbouwde sportsupplementen maakt, dan staat beta-alanine daar gegarandeerd in. De effecten zijn niet dramatisch, maar wel robuust.

Beta-alanine is een precursor van het dipeptide carnosine. Slik je beta-alanine, dan maken je spiercellen daarvan, en van het aminozuur histidine, carnosine. Carnosine is een buffer. Het neutraliseert de waterstofionen die zich ophopen in hardwerkende spiercellen. Als de concentratie waterstofionen te hoog wordt, trekken de spiervezels niet meer goed samen. Meer carnosine in je spiercellen betekent dus zwaardere en effectiever trainingen en minder vermoeidheid.

Geef je beta-alanine aan duursporters, dan verbetert waarschijnlijk hun eindsprint. Geef je beta-alanine aan krachtsporters die ook creatine gebruiken, dan wint de creatine daardoor een beetje aan effect. Geef je beta-alanine aan ouderen, dan worden hun spieren minder snel moe.

De onderzoekers wilden weten hoe beta-alanine uitwerkt op sporters die aan intervaltraining doen. Daarom deden ze een proef met 46 sportieve mannelijke studenten die 6 weken lang wekelijks drie intervaltrainingen afwerkten. Tijdens een training fietsten de studenten 5-6 keer 2 minuten intensief. Tussen de sets namen ze 1 minuut rust. De intensiteit liep tijdens de 6 weken geleidelijk op. Eerst fietsten de studenten op 90 procent van hun maximale zuurstofopname [hun VO2max], aan het einde van de 6 weken fietsten ze op 115 procent van hun VO2max.

De helft van de mannen slikte een placebo. De andere helft slikte de eerste 3 weken van de proef dagelijks 6 gram beta-alanine. Daarna halveerden ze de dosis. De sporters verdeelden hun dosis over vier kleinere doses per dag.

Het supplement verlengde de tijd die de sporters konden fietsen op 110 procent van hun VO2 max. Dat zie je hieronder. Je ziet ook dat de sporters door beta-alanine tijdens hun tests meer energie konden verbruiken [lees: meer arbeid konden verzetten].


Beta-alanine maakt intervaltraining effectiever


Op de zuurstofopname had het supplement geen invloed. Wel wonnen de gebruikers van beta-alanine een klein kilootje aan lean body mass. De lean body mass in de placebogroep bleef nagenoeg gelijk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken