Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Adoniscomplex   Adoniscomplex     Psychologie   Psychologie     Anabolen & Risico's   Anabolen & risico's    Anabolen & Studies   Anabolen & studies    

1 5 - 0 1 - 2 0 0 1

Bestaat dat Adonis Complex wel?

De New England Journal of Medicine heeft het geruchtmakende boek van psychiater Harrison Pope kritisch besproken. In dat boek zegt psychiater Harrison Pope dat bodybuilders psychiatrische hulp nodig hebben omdat ze lijden aan het Adoniscomplex: ze zijn gespierd en hebben weinig vet, maar voelen zich toch dik en onder de maat - en dus gebruiken ze anabolen. Maar bestaat dat Adonis Complex wel?

De bespreking is van de endocrinoloog David Handelsman. Handelsman is verbonden aan de universiteit van Sydney. Handelsman las de Secret Crisis of Male Body Obsession, dat de massamedia op dit moment in zijn ban houdt.

Het boek van Pope beschrijft een kleine tweehonderd cases van bodybuilders, die - praktisch altijd door het gebruik van farmacologische middelen als anabole steroiden en groeihormoon - tot het uiterste gaan om het lichaam van hun dromen te realiseren. Die gevalsbeschrijvingen geven een aardig beeld, vindt Handelsman. Maar ze verklaren niets. Waar komt de obsessie vandaan? Is het een oud, of een nieuw verschijnsel? Op die vragen komt geen antwoord.

Goed, Pope gebruikt in zijn boek de term The Secret Crisis of The Male Body Obsession. Of, zoals de uitgever op kaft heeft laten zetten, millions suffer in silence. Maar is er wel sprake van een 'crisis'? Nergens geeft Pope cijfers die zijn stelling aannemelijk moeten maken. Waarschijnlijk, zegt Handelsman, zijn de excessen die Pope beschrijft, beperkt tot een milieu dat relatief klein is in omvang. Alcohol, roken en drugs zijn groter maatschappelijke problemen dan doping.

Kun je genezen van het Adoniscomplex? Jazeker, zegt Pope. Met Prozac en andere SSRI's, en cognitieve therapie. Als Pope daarover schrijft, hoort de psychiater zijn kassa al rinkelen. Katsjing!

Toch is dat een oplossing die je niet serieus kunt nemen. Alleen al omdat het ondoenlijk is om al die miljoenen bodybuilders in de praktijk van psychiaters en hulpverleners te krijgen. En daarnaast: als bodybuilders zich al onder psychiatrische behandeling moeten stellen, wie dan nog meer?

The New England Journal of Medicine, January 11, 2001, Vol. 344, No. 2. Bespreking van Harrison G. Pope, Jr., Katharine A. Phillips, and Roberto Olivardia. 286 pp., New York, Free Press, 2000. ISBN 0-684-86910-1.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken