Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Duurtraining       Blessures       Duursport & voeding    

2 5 - 0 7 - 2 0 0 9

  Beetje meer vet beschermt hardlopers tegen blessures (J Int Soc Sports Nutr. 2008 Jan 3;5:1.)

Omdat hun dieet teveel koolhydraten bevat krijgen hardlopers onnodig vaak blessures. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University at Buffalo in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Beetje meer vet beschermt hardlopers tegen blessures
De onderzoekers volgden 86 vrouwelijke hardlopers van 18-53 jaar een jaar achtereen. De vrouwen liepen wekelijks minimaal dertig kilometer. De onderzoekers hielden bij hoe de vrouwen aten en hoe vaak ze blessures kregen. Iets meer dan de helft van de vrouwen - 55 procent - kreeg in die periode inderdaad last. Blessures van de voet kwamen het meest veelvuldig voor.

De onderzoekers vonden verbanden tussen het dieet van de vrouwen en hun kans op blessures. De figuur hieronder vat hun bevindingen samen. Je ziet de voeding van de blessurevrije vrouwen en die van de vrouwen die minder geluk hadden. Waar in de rechter kolom sterretjes staan, zijn de verschillen tussen de voeding van de twee groepen statistisch significant.


Beetje meer vet beschermt hardlopers tegen blessures


Het belangrijkste verschil zit hem in het vet. De blessurevrije vrouwen eten dagelijks gemiddeld 17 gram meer vet.

De onderzoekers vermoeden dat via het vet de vrouwen in de blessurevrije groep wat meer energie binnenkregen. Meer energie betekent dat het lichaam zich beter kan herstellen en de kans op beschadiging van spieren en gewrichten minder is. Echt overtuigende aanwijzingen hebben de onderzoekers daarvoor niet gevonden.

Een andere theorie is dat vrouwen via vetten ook meer meervoudig onverzadigde vetzuren binnenkrijgen. Die remmen ontstekingen. Of die theorie klopt kunnen de onderzoekers niet zeggen. Ze hebben niet naar het type vetzuren in het dieet van de vrouwen gekeken.

De blessurevrije vrouwen consumeerden ook wat meer vitamine A en K.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken