Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie       Adoniscomplex    

0 7 - 1 2 - 2 0 0 8

  Bazige mannen worden agressief door testosteron, sympathieke mannen niet (Psychoneuroendocrinology. 2008 Dec 1. [Epub ahead of print].)
Als je een dominant mannetje bent dat graag de baas speelt over anderen, dan maakt testosteron je agressief. Als je zo goed in je vel zit dat je het niet nodig hebt om bevelen te geven, dan heeft testosteron geen agressiefmakend effect. Dat ontdekten psychologen van Brock University in Canada.
De onderzoekers deden experimenten met veertig mannelijke eerstejaarsstudenten. De onderzoekers bepaalden met een test of de mannen een dominante persoonlijkheid hadden en lieten ze daarna een computerspelletje spelen. De mannen moesten daarbij punten binnenhalen, maar iemand anders - die de proefpersonen overigens niet zagen - kon punten bij de proefpersonen wegpikken. De proefpersonen hadden in dat spel de keuze: zichzelf tegen de puntendiefstal verdedigen of zelf ook punten wegpikken bij de ander. Ze hadden dus de keuze tussen een agressieve of verdedigende spelstrategie.
Voor en na de spelletjes bepaalden de onderzoekers in het speeksel van de mannen de testosteronconcentratie.
De onderzoekers ontdekten om te beginnen dat de mannen die so-wie-so rondliepen met een hoge testosteronspiegel ook vaak - maar niet altijd - een dominant karakter hadden. De figuur hieronder vertelt het verband tussen karakter en testosteronspiegel.

Bazige mannen worden agressief door testosteron, sympathieke mannen niet

Agressie hing samen met testosteron. Hoe meer testosteron de mannen tijdens het spelen van hun computerspelletje aanmaakten, des te agressiever waren ze.

Bazige mannen worden agressief door testosteron, sympathieke mannen niet

Tot dusver niks nieuws. Dat dominantie samenhangt met agressie is bekend, net zoals bekend is dat testosteron samenhangt met agressie. Maar hoe ziet de wisselwerking tussen die factoren eruit? Dat zie je in de figuur hieronder.

Bazige mannen worden agressief door testosteron, sympathieke mannen niet

De mannen bij wie a. de testosteronspiegel steeg en die b. een dominant karakter hadden, waren agressief. De niet-dominante mannen bij wie de testosteronspiegel steeg waren juist niet agressief. Sterker nog: bij die mannen maakt juist een daling van de testosteronspiegel agressief.
Goed, dit onderzoek beschrijft het effect van een endogene stijging van de testosteronspiegel. Dat is iets anders het effect van een exogene stijging. Maar het onderzoek geeft wel aan dat lang niet alle mannen agressief worden door testosteron.
De Canadezen deden ook proeven met vrouwen. Daar kwam ongeveer hetzelfde uit, maar de verbanden waren zwakker. De onderzoekers vermoeden dat de methode waarmee ze de testosteronconcentratie bepaalden bij de vrouwen niet goed werkte.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken