Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Hart & bloedvaten    

1 9 - 1 0 - 2 0 0 2

'Arnold Schwarzenegger heeft ook nooit iets van anabolen gekregen'

'Zijn anabolen werkelijk zo gevaarlijk?', zegt vriend Bertus. 'Arnold Schwarzenegger heeft ze volop gebruikt. Hij begon ermee toen hij veertien was. En je hoort eigenlijk nooit dat hij problemen met zijn gezondheid heeft. Verklaar dat maar eens.'

Dat hoor je vaak, dat Arnold Schwarzenegger het levende bewijs is dat anabolen niet gevaarlijk zijn. Toch vinden we het geen goed argument. Dat je niks over Schwarzeneggers eventuele gezondheidsproblemen hoort wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Schwarzenegger, die geld verdient met zijn imago van onverwoestbare muscle man, heeft de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er niets negatiefs over zijn gezondheid bekend wordt. Nou ja. Bijna niets.

Wat wel bekend is, dat is dat Schwarzenegger voorjaar 1997 een hartoperatie heeft ondergaan. Officieel had de man een aangeboren hartafwijking waarvan hij nooit iets heeft gemerkt. Artsen maakten hem erop attent. 'Ik heb me nooit ziek gevoeld', zei Schwarzenegger in een verklaring. 'Maar ik wist dat ik hier vroeg of laat iets aan moest doen. Ik zei tegen de dokters: laten we het aanpakken nu ik nog jong ben.' Hij was toen 49.

Schwarzenegger liet toen een hartklep van varkensweefsel in zijn hart transplanteren. Zijn eigen hartklep deed het niet meer. Fluitje van een cent. Waar doe je moeilijk over?

Willi Heepe
Willi Heepe, een Berlijnse arts, wantrouwde alle gladde verhalen. In 1998 vertelde de arts voor een klein Duits radiostation dat hij dacht dat Schwarzeneggers hartafwijking te maken had met zijn anabolengebruik. Schwarzenegger had zoveel anabolen gebruikt dat hij als arts vreesde voor het leven van de Oostenrijkse eik. Het gesprek ging eigenlijk helemaal niet specifiek over Schwarzenegger, verklaarde Heepes advocaat later, maar over 'de cultus die je tegenwoordig rondom het lichaam ziet'. Over bodybuilding dus.

Schwarzenegger hoorde wat Heepe over hem had gezegd. Schwarzeneggers advocaten namen contact op met de arts en verlangden dat hij een verklaring ondertekende dat hij buiten zijn boekje was gegaan. Dat weigerde Heepe. In plaats daarvan bood hij zijn verontschuldigingen aan, maar Schwarzenegger was daarmee niet tevreden. Hij sleepte de arts voor de rechter. Die oordeelde in 1999 dat Heepe een arts was, had gesproken als arts terwijl hij Schwarzenegger niet had onderzocht. De rechter veroordeelde Heepe tot een boete van bijna vijfduizend euro.

Heepe had nog geluk gehad. Schwarzenegger had geprobeerd de zaak in Amerika te voeren. Daar stond de wet hem toe om tegen Heepe, vijftig miljoen euro te eisen.

'Compleet krankzinnig', noemde Heepe de situatie. 'Ik ben toch maar ein kleiner Scheißer aus Berlin', zei hij. 'Waarom wil zo'n wereldberoemde miljonair mij kapotmaken?'

Onrechtvaardig? Schwarzenegger vond van niet. 'Deze uitspraak bevestigt dat ik officieel een uitstekende gezondheid heb', zei hij nadat de rechter zijn vonnis had geveld. De zaak was ook een waarschuwing aan het adres van iedereen die 'leugens' vertelde over hem, zei Schwarzenegger. 'Waar ook ter wereld.'

Het was niet voor het laatst dat Schwarzenegger mensen voor de rechter sleepte die iets over zijn gezondheid zeiden. Een jaar later publiceerde het roddelblad The Globe een stuk onder de veelzeggende kop Arnie's Health Crisis--Docs Warn He's a Ticking Time Bomb. Dat stuk schilderde een alarmerend beeld van Schwarzeneggers gezondheid. Hij zou lijden aan een chronische hartkwaal. Onmiddellijk daagde de acteur het blad voor de rechter. De eis was dit keer - jawel - vijftig miljoen dollar. Want, zo zeiden Schwarzeneggers advocaten, Schwarzenegger heeft geen slepende hartkwaal.

Natuurlijk niet.

1. Marcus Errico. Arnold Recovers from Heart Surgery. E! Online News, 16-6-1997.
2. Daniel Frankel. "I Could Have Died," Schwarzenegger Says. E! Online News, 2-12-1997.
3. Emily Farache. Arnold Makes Doctor Pay. E! Online News, 30-11-1999.
4. Katja Füchsel. "Ich bin doch nur ein kleiner Scheißer aus Berlin." Der Tagesspiegel, 30-11-1999.
5. Schwarzenegger wins case against doctor. AP, 29-1-2001.
6. Joal Ryan. "The Terminator" Takes on Tabloid. E! Online News, 3-9-1998.
7. Arnie upheld on 'early death' case. BBC News, 26-1-2001. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken