Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Cerebrogenics       Afslanksupplementen       Duursportsupplementen    

2 9 - 0 5 - 2 0 0 7

  Appel-extract Applephenon vermindert vermoeidheid (Nutrition. 2007 May;23(5):419-423.)
Het supplement Applephenon vermindert de lichamelijke vermoeidheid tijdens duurtrainingen. Dat schrijven Japanse onderzoekers in Nutrition.
Applephenon is een extract van appels. Het bevat vooral proantocyanidins. De onderzoekers gaven achttien proefpersonen acht dagen achter elkaar elke dag 1200 milligram Applephenon. Controlegroepen
Appel-extract Applephenon vermindert vermoeidheid
kregen een placebo of vitamine C.
Na die acht dagen moesten de proefpersonen twee keer achter elkaar twee uur fietsen, op tachtig procent van hun maximale hartslag. Dat is in totaal 240 minuten. Dertig minuten nadat de proefpersonen waren begonnen en dertig minuten voordat hun beproeving erop zat moesten de proefpersonen alles uit de kast halen.
De figuren hieronder vertelt wat er toen gebeurde. De interessantste figuur is de onderste. Daar zie je het verschil tussen de snelheden die de proefpersonen de eerste en tweede keer dat ze zich maximaal inspanden bereikten.

Appel-extract Applephenon vermindert vermoeidheid

Hoe het supplement moet werken wordt uit het onderzoek niet duidelijk. De Japanners maten van alles in het lichaam van hun proefpersonen - bloeddruk, hartslag, cortisol, serum CPK, AST, LDH, vrije vetzuren, plasma glucose, ACTH, alanine, BCAA, lactaat - maar geen enkele waarde reageerde op het appelextract.
Rrraarrrrr.
Heel rrraarrrrr.

2 2 - 0 5 - 2 0 0 7

  Kaneelsupplement vermindert vetmassa (Journal of the International Society of Sports Nutrition. 3(2): 45-53, 2006.) [Offline]
Het supplement Cinnulin PF, dat een extract van kaneel bevat, remt bij mensen met een beginnende suikerziekte de groei van de vetmassa
Kaneelsupplement vermindert vetmassa
en bevordert tegelijkertijd de aanwas van de lean body mass. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in een wetenschappelijk tijdschrift over sportvoeding.
De onderzoekers experimenteerden met 22 proefpersonen. Die kregen twaalf weken elke dag vier capsules met Cinnulin PF. In totaal slikten de proefpersonen dagelijks vijfhonderd milligram extract. Dat staat volgens de fabrikant gelijk aan tien gram kaneel. [Ehm... Is dat gezond? - red.]
Hieronder zie je het effect op de lichaamssamenstelling en enkele bloedwaarden. FBG = fasting blood glucose; SBP = systolic blood pressure.

Kaneelsupplement vermindert vetmassa

Het effect op vetmassa en vetvrije massa was klein, maar statistisch significant. De onderzoekers weten niet of het ook optreedt bij gezonde mensen of sporters.
De werkzame bestanddelen in het extract zijn doubly linked polymeren van catechines en epicatechines. [J Agric Food Chem. 2004 Jan 14;52(1):65-70.] In het lichaam maken die verbindingen de receptoren voor insuline gevoeliger.

0 4 - 0 6 - 2 0 0 7

  Testosteronbooster Forza-T is het product van drie criminele geesten (New York Daily News June 3rd 2007) [Offline]
In elke andere sector zou het idee van drie criminelen die samen een product maken niet zo'n goed idee zijn, maar de supplementenindustrie is niet elke andere sector. Dat zegt TJ Quinn van de New York Daily News in een stuk over Forza-T van Stallones supplementenfirma Instone.
Testosteronbooster Forza-T
Schromelijk overdreven, maar goed: het staat er.
Stallone zelf is de eerste crimineel, zegt Quinn. De acteur is immers in Australie gepakt met Jintropin.
Pat Arnold is ook een crimineel, aldus Quinn. Hij is de geestelijk vader van 6-OXO, een bestanddeel van T-Forza.
En de derde crimineel is Victor Conte, de bedenker van ZMA, een ander bestanddeel van Forza-T.
De Daily News noemt producten met 6-OXO "bedenkelijk". In de VS zijn ze dan wel toegestaan, maar sporters mogen ze niet gebruiken. De krant haalt het voorbeeld aan van hamerslingeraar Scott Boothby, bij wie dopingjagers verleden jaar 6-OXO in de urine vonden.
Het idee om ZMA en 6-OXO bij elkaar in hetzelfde supplement te stoppen kwam ook op bij Ergopharm, dat het combo onder de naam 6-OXO Extreme heeft gelanceerd. "It was entirely ErgoPharm's idea to combine 6-OXO and ZMA in their new 6-OXO Extreme product", zegt Victor Conte in een mailtje naar de krant. "Do I think that the names of the two creators of ZMA and 6-OXO might turn some heads? Probably."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken