0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Curcumin       Fytopreparaten    

3 1 - 0 3 - 2 0 0 9

  Antikatabool curcumin is ook metabole booster (J Nutr. 2009 Mar 18. [Epub ahead of print].)

Curcumin, de gele kleurstof [structuur hieronder] in geelwortel - alias koenjit, alias turmeric, alias kurkuma, alias Curcuma longa - is misschien nog interessanter voor sporters dan we al dachten. Dat blijkt uit een dierstudie van verouderingsonderzoekers van Tufts University. Curcumin remt de groei van vetweefsels en stimuleert de verbranding van vet door het lichaam.


Antikatabool curcumin is ook metabole booster


Curcumin is een anti-katabool. In spiercellen remt curcumin de moleculaire schakelaar NFkB. Daardoor remt curcumin het proteasome en het eiwit calpain, twee systemen waarmee de spiercel eiwitten afbreekt. Via dat mechanisme voorkomen hoge doses curcumin dat ratten spieren afbreken als ze ernstige bloedvergiftiging hebben. En, zo hopen wij, daardoor breken sporters minder spieren af door training.

Allemaal oud nieuws voor de lezers van dit no-tech webmagazijn. Maar nu publiceren onderzoekers van Tufts University in de Journal of Nutrition een studie waarin ze muizen twaalf weken lang vetmesten met een high fat-dieet. Een deel van de muizen krijgt voer waaraan per kilo een halve gram curcumin toegevoegd is. Het stofje, zo zie je in de figuur hieronder, remt de toename van het lichaamsgewicht.


Antikatabool curcumin is ook metabole booster


De toevoeging van curcumin remt niet alleen de aanmaak van vetweefsel, zie je in de tabel hieronder. De hoeveelheid vrije vetzuren, triglyceriden en cholesterol in het bloed van de dieren wijzen er op dat curcumin het vetmetabolisme versnelt.


Antikatabool curcumin is ook metabole booster


Wat curcumin in de vetweefsels op celniveau doet zegt de figuur van hieronder. De aanmaak van VEGF gaat omhoog door het calorierijke dieet. VEGF is een hormoon dat cellen stimuleert om bloedvaten te vormen - onontbeerlijk voor de groei van weefsels. Curcumin remt de aanleg van het vatenstelsel in de vetweefsels echter, en remt zo de groei van de vetlagen.

Curcumin remt ook de aanmaak van PPAR-gamma, de sensor waarmee vetcellen de aanwezigheid van vetcellen opmerken. Doet die sensor het minder goed, dan nemen vetcellen ook minder vetten op.

Omhoog gaat de aanmaak van het enzym carnitinepalmitoyltransferase-1 (CPT-1). Dat enzym plakt carnitine aan vetzuren, zodat die kunnen worden opgenomen door de mitochondria, de energiecentrales van de cel.


Antikatabool curcumin is ook metabole booster


Waarschijnlijk zorgt curcumin ervoor dat de cellen meer fosforgroepen aan het signaalmolecuul AMPK plakken. AMPK wordt daardoor actief. AMPK is een enzym dat het afgewerkte energiemolecuul AMP her-oplaadt. De cel gebruikt het enzym ook als een meter voor de hoeveelheid energie. Als AMPK actiever wordt, gaat de cel harder werken om in zijn energiebehoefte te voorzien. Vetcellen gaan hun inhoud afgeven aan het bloed, spieren nemen meer glucose op en verbranden meer vetzuren. Hieronder zie je hoe curcumin de concentratie actief AMPK verhoogt in het vetweefsel van de muizen.


Antikatabool curcumin is ook metabole booster


Meer verbranding van vet en een antikatabole werking. Hum. Waar doet dat aan denken?

Geelwortel - clenbuterol uit het kruidenrek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken