Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Eiwitten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 1 - 0 2 - 2 0 0 9

  Anabolenkuurtje en extra eiwitten houden ouderen uit ziekenhuis (Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):880-9.)
Geef ondervoede senioren een eiwitrijke maaltijdvervanger en Andriolcapsules van Organon, en de kans dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis schrompelt ineen tot nul. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Adelaide en het Royal Adelaide Hospital in een experiment met vijftig ondervoede ouderen dat een jaar duurde.
Nova Source 2.0
Andriol
Omdat met het klimmen van de jaren de eetlust afneemt, en de bevolking van westerse landen in hoog tempo vergrijst, zien artsen steeds vaker ondervoede ouderen met een slinkende spiermassa, botmassa en kracht. Als dat proces al in een ver stadium is, is het moeilijk om die nog te stoppen. Dikwijls verslechtert de gezondheid van de ouderen zo erg dat ziekenhuisopname nodig is.
De onderzoekers vroegen zich of ze daaraan iets konden doen met supplementen en anabole steroïden. Om preciezer te zijn: met Novartis' maaltijdvervanger NovaSource 2.0, een drankje met achttien energieprocent eiwit, en Andriol, het orale testosteronpreparaat van Organon. In de Andriolcapsules zit testosteronundecanoaat, een ester van testosteron die oraal biobeschikbaar is. Uit proeven blijkt dat het lichaam de anabolica uit Andriol het beste tijdens een lichte maaltijd opneemt.
De onderzoekers selecteerden vijftig 65-plussers die ondervoed waren, en verdeelden die over vier groepen: een groep die alleen het advies kreeg beter te eten, een groep die Novartis' maaltijdvervanger kreeg, een groep die Andriolpilletjes kreeg en tenslotte een groep die zowel een partij Andriol als NovaSource mee naar huis nam.
Voor de mannen was de dosering Andriol 80 milligram per dag. Voor vrouwen was dat 40 milligram.
In het jaar dat de proef duurde hoefde er in de groep ouderen die zowel Andriol als NovaSource kregen niemand in het ziekenhuis te worden opgenomen.


Anabolenkuurtje en extra eiwitten houden ouderen uit ziekenhuis


De tabel hieronder vertelt je het gemiddelde aantal dagen dat de ouderen gedurende de proef moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat aantal is bij de ouderen die Andriol of NovaSource kregen minder dan bij de ouderen die het met een beetje advies moesten doen.


Anabolenkuurtje en extra eiwitten houden ouderen uit ziekenhuis


Het Australische onderzoek is klein, maar hij zou wel eens gevolgen kunnen hebben. De onderzoekers willen graag hun proef herhalen, maar dan met meer proefpersonen. En ongetwijfeld krijgen ze daar geld voor. De managers van onze gezondheidszorg houden hun hart vast voor de groeiende kostenpost van ouderen. Die wordt vroeg of laat een bedreiging van hun riante inkomen de kwaliteit van de zorg. Alles wat ouderen uit het ziekenhuis kan houden is interessant.
Novartis en Organon sponsorden het onderzoek.
Helemaal zonder bijwerkingen was het milde anabolenkuurtje overigens niet. "Two women taking testosterone developed hirsutism, which resolved with dose reduction; four subjects ceased the supplement because of nausea; and one man taking testosterone had an increase in PSA above the age-related normal range, which was corrected by halving the testosterone dose", schrijven de onderzoekers. "Older people taking testosterone treatment, even in low doses, need to be monitored for such side effects."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken