Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & risico's       Testuitslagen       Anabolen & studies    

3 1 - 0 7 - 2 0 0 9

  Anabolen op zwarte markt: orals redelijk, injectables zijn foute boel (Int Urol Nephrol. 2009;41(3):717-23.)

Hulpverleners bedoelen het goed en dus zijn ze verschrikkelijk arrogant. Een hulpverlener weet wat goed voor je is. Een hulpverlener weet per definitie alles beter dan jij. Hij weet wat jij mag weten - en wat niet.

Die arrogantie wordt pijnlijk zichtbaar als je de studie leest die Britse analisten in opdracht van de dopingbromsnor WADA hebben gepubliceerd in Drug Testing & Analysis. In dat onderzoek analyseren de onderzoekers 19 orals en 38 injectables, die ze via bodybuilders hebben bemachtigd. De bodybuilders kochten de middelen op de Britse zwarte markt.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De orals komen beter uit de tests dan de injectables. De enige foute tabs die de Britten konden vinden waren producten die eigenlijk stanozolol moesten bevatten, maar waarin een onbetrouwbare werkplaats iets anders had gestopt: helemaal niks, DHT of een cocktail van methyltestosteron en cafeïne.


Anabolen op zwarte markt: orals redelijk, injectables zijn foute boel

Preciezer informatie dan in de figuur hierboven geven de onderzoekers niet. Batchnummers zijn afwezig. Zelfs over de producent doen de onderzoekers geen uitlatingen. Zij vinden dat jij die informatie niet mag hebben. De onderzoekers willen jou namelijk niet alleen informeren. Ze willen je opvoeden. Ze willen je leren dat je geen anabolen moet gebruiken. Anabolen zijn gevaarlijk, willen ze je vertellen. De onderzoekers zijn bang dat, als ze te precieze informatie geven, jij alleen maar een specifiek product gaat vermijden. En dat is niet wat de onderzoekers willen. En omdat ze weten wat goed voor je is, hebben ze het recht om jou informatie te onthouden. Daarom weet je nu niet wie de maker is van het stanozololproduct dat wel deugt. Bijvoorbeeld.

Maar goed. Misschien haal je er nog iets uit.

Hieronder zie je 18 testresultaten van injectables die netjes bleken te bevatten wat de fabrikant op de verpakking had vermeld. Vijftig procent van de geteste injecteerbare preparaten deugt dus.


Anabolen op zwarte markt: orals redelijk, injectables zijn foute boel


De onderzoekers vonden in acht producten iets anders dan de labels vermeldden. In Boldenona 50 zit gewoon testosteronpropionaat, in een nandrolondecanoaat bleek testosteronenantaat te zitten, in een primo zat nandrolon, in een nep-Sustanon zat een net iets andere estermix dan zou moeten - dat soort dingen. De sachets zijn vals alarm. Die dingen zijn gemaakt om de douane te omzeilen. De kopers zullen wel degelijk hebben geweten dat er geen aromatische olie in de zakjes zat. Bedenkelijker is de mislukte groeihormooncomponent. Het goede spul geeft een piekje op 22.1 kDa.


Anabolen op zwarte markt: orals redelijk, injectables zijn foute boel


En dan zijn er nog de injectables die helemaal niks bevatten. Met Boldabol, Boldebal-h, Testabol depot, Trenbol 75-r, Youth gh en Norditropin simplexx koop je een kat in de zak.


Anabolen op zwarte markt: orals redelijk, injectables zijn foute boel


De onderzoekers hebben hun injecteerbare preparaten onderzocht op micro-organismen. Ze hebben gekeken of er bacteriën in zaten - en zo ja, welke. In sommige producten zaten die krengen ook daadwerkelijk. De onderzoekers vinden alleen dat jij niet mag weten in welke. "Microbiological culture of the vials revealed the presence of contaminants, identified as skin commensals." Dat is het enige wat de onderzoekers kwijt willen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken