Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Groeihormoon       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Detectie van anabolica    

2 3 - 1 0 - 2 0 0 7

  Anabolen veroorzaken lipomen (J Am Acad Dermatol. 2007 Nov;57(5):899-900.)
Artsen vatten ze onder de noemer van lipoom: goedaardige gezwelletjes, die spontaan groeien in vetlagen. Bijna iedereen heeft er wel een paar, als je maar goed genoeg zoekt. [Foto hieronder - red.] Amerikaanse artsen vermoeden dat anabole steroiden hun ontstaan en groei bewerkstelligen.
Dat schrijven de artsen in een ingezonden Research Letter naar de Journal of the American Academy of
Lipoom
Dermatology. In de brief vertellen de artsen over een 24-jarige man, bij wie ze veertig vetbultjes hebben weggehaald. De man kreeg de lipomen in de twee jaar dat hij anabolen had gebruikt.
Lipomen zijn niet gevaarlijk, maar de meeste mensen die ze hebben willen ze graag kwijt. Mannen die ze in de borststreek vinden houden ze nog wel eens voor gynaecomastie. De vergroeiingen bij gyno zijn echter hoekig en scherp, terwijl lipomen rond en soms zacht zijn.
Toen de artsen de gezwellen bij de 24-jarige anabolengebruiker onderzochten vonden ze in eenderde van de weefsels androgeenreceptoren. Dat maakt het verband tussen anabolen en de gezwelletjes des te aannemelijker.
"It is possible that ARs regulate the growth of these tumors in response to androgenic anabolic steroids", besluiten de onderzoekers. "The rapid onset or growth of fatty tumors may be a sign of steroid abuse."

2 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Dopingtest Norditropin theoretisch mogelijk (Proteomics. 2006 Feb;6(3):775-84.)
Het gebruik van het humane groeihormoon Norditropin, dachten dopingjagers tot voor kort, is in de sport niet op te sporen. Norditropin lijkt exact op endogeen menselijk groeihormoon.
Fout, zeggen onderzoekers van de Oostenrijkse Medical University of Vienna. Ongeveer een procent van alle moleculen in Norditropin heeft door een productiefoutje een structuur die afwijkt van natuurlijk humaan groeihormoon. In de deviante moleculen is op de veertiende plaats van de keten een aminozuur methionine vervangen door een valine-aminozuur-eenheid.
Consequenties voor de bijwerkingen van Norditropin zien de onderzoekers niet. We denken ze dat "from a forensic aspect, rHGH carrying the M14-V14 mutation could be helpful for the detection of Norditropin in doping."
De Oostenrijkers publiceerden over de ontdekking in Proteomics. Wij hoorden ervan via de nieuwsbrief van Peter van der Zon.

1 7 - 1 0 - 2 0 0 7

  Tweede inval bij maffia-anabolenapotheek New York (New York Times October 17, 2007) [Offline]
In mei 2007 vielen agenten in New York binnen in een kleine apotheek, die anabolen leverde aan sporters. De inval was een spin off van het politie-onderzoek naar het Signature-netwerk.
De apotheek is in handen van de georganiseerde misdaad, vermoeden Amerikaanse journalisten. Het is eigendom van een kartel dat acteur Steven Seagal heeft proberen af te persen.
Deze week vielen agenten nogmaals binnen in die apotheek. Dit keer zijn ze nog terughoudender met informatie dan in het voorjaar. Wel lekte uit dat zes agenten van de New Yorkse politie anabolen 'voor bodybuilding-doeleinden' kochten bij de apotheek.

1 6 - 1 0 - 2 0 0 7

  Het medicijnkastje van een prof-bokser (Palm Beach Post October 13, 2007) [Offline]
Tussen 2005 en 2006 ontving bokser Jameel McCline [Op de clip hieronder - red.] vijftien verschillende soorten preparaten van de internetapotheek Signature. Dat schrijft de Palm Beach Post. In grofweg anderhalf jaar besteedde McCline voor twaalfduizend dollar aan middelen.
Een goedkoop preparaat dat McCline gebruikte was Cyanocobalamin, een injecteerbare vitamine B12. Kosten: negen dollar per maand). Aanmerkelijk duurder was de oxandrolone. Kosten: achttienhonderd dollar voor 45 dagen.
Tot de andere middelen die McCline bestelde behoorden testosteron, testosteron-enantaat, testosteroncypionaat, stanozolol, nandrolon, testosteronpropionaat, carbopol, hCG, T3, de insuline Humulin, groeihormoon, het diureticum spironolactone/hydrochlorothiazide en de oestrogeenblokker tamoxifen.
De manager van Jameel McCline, Don King, onthoudt zich wijselijk van commentaar. "I don't know too much about that", aldus King.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken