AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 07/08/2007

Vegan Chocolate Chip Cookies

In het land waar alles mogelijk is, is het ook mogelijk vegetarisch te zijn zonder dat je burgers, worsten en meatloaf links laat liggen. Niet voor niets lees je in Being Vegetarian for Dummies: Als je vegetarier wilt worden, begin dan met vegetarische burgers, vegetarische diepvriesmaaltijden, vegetarische hotdogs, pizza’s, burrito’s of lasagna.

In Amerika is 2,3 procent van de bevolking vegetarisch, en de eerste persoon die ik sprak in de VS hoorde bij die kleine maar groeiende groep. Nadat mijn vliegtuig in Boston was geland moest ik langs de immigratiedienst, waar een grote stoere agent me vroeg naar de reden van mijn verblijf. Ik vertelde hem dat ik onderzoek ging doen op het gebied van voeding en gezondheid aan Harvard. Trots vertelde de agent me dat hij net vegetarier was geworden. Gisteren had hij nog gebarbecued.

Mijn idee van een Amerikaanse barbecue is vlees, vlees en nog eens vlees. Ik keek hem verbaasd aan en vroeg of het voor hem als vegetarier wel leuk was geweest. In gedachten zag ik hem sacherijnig alleen stokbrood met sla

Vegetarian America

eten. Maar het was reuze meegevallen, vertelde de man me: er waren vegetarische worsten, hamburgers en hotdogs, en natuurlijk ook friet en aardappelsalade. Toen wist ik dat niet alle vegetariers in Amerika voldoen aan het idee dat ik van vegetariers heb.

Een typische vegetarier is gezond, dun en eet alleen groenten, als je de straatinterviews in het begin van het filmpje van Mary Margison hiernaast mag geloven. In het Amerikaanse consumptieparadijs klopt dat idee niet meer. Je moet misschien een beetje beter zoeken, maar als vegetarier of veganist kun je net zo hard meedoen aan de typisch Amerikaanse eetgewoonten als andere Amerikanen.

'Vegetarisch' kan van alles betekenen. In het restaurant waar ik in Nederland werkte kwamen regelmatig
gasten die vegetarisch waren. Dan bestelden ze een taartje van artisjokken en kabeljauwfilet als hoofdgerecht. Vegetarisch is blijkbaar zo vegetarisch als je zelf wilt.

Mijn huisgenootje is ook op die manier vegetarisch: ze eet geen vlees, maar wel vis. Ze is vegetarisch om gezondheidsredenen. Het uitbannen van vlees is echter geen kleine garantie op een gezonde levensstijl in Amerika, dankzij de grote keuze aan ongezonde vegetarische en veganistische alternatieven.

Koek, frisdrank en snoep hoeven niet te ontbreken in een vegetarisch of veganistisch dieet. In de natuurvoedingswinkel Whole Foods hoorde ik tot mijn stomme verbazing op de bakkerij-afdeling een man vragen naar vegan chocolate chip cookies. Uit nieuwsgierigheid ben ik alle schappen afgelopen naar aparte voedingsmiddelen, en ontdekte dat de meeste koek- en snoepsoorten een vegetarische of veganistische variant hebben.

De dierenrechtenorganisatie PETA [Wikipedia] is er blij mee. Die inventariseert op zijn website veganistische varianten van voedingsmiddelen. [www.peta.org] I Can’t Believe It's Vegan staat bovenaan de lijst met veganistische alternatieven voor snacks, koek, snoep en frisdrank.

Iets niet kunnen krijgen in Amerika is onvoorstelbaar. Je hebt veganistische kauwgom, chocoladerepen, crackers, chips en popcorn [veganessentials.com].

Veganistisch zijn in Amerika kan ook samengaan met bodybuilding. Vegan bodybuilding is in sommige contreien al hot, al zie ik nog geen bodybuilders in natuurvoedingswinkels rondlopen. De website veganbodybuilding.com beschrijft precies hoe je veganistisch

Lisa The Vegetarian

spierballen kunt opbouwen.

Vegetarisme is zelfs een onderwerp in de langstlopende Amerikaanse sitcom, The Simpsons. [Wikipedia] In de episode zeggen Homer en Bart tegen Lisa dat je met sla geen vrienden maakt, maar met grote steaks wel.

Had ik dat maar geweten voordat ik op Harvard mijn verjaardag met cherrytomaatjes wilde vieren.We 'll Be Right Back Naar boven Celebrity