AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 21/2/2008

Tobacco/Food-wars

In Amerika is de strijd tegen tabak gestreden. Roken is taboe, en de enige mensen die je hier nog ziet roken zijn toeristen. Europese toeristen, meestal. Nu begint de strijd tegen vetzucht. De voedingsindustrie zet zijn hakken in het zand en kijkt de kunst van het saboteren van beleid af van de tabaksindustrie.

Roken en obesitas zijn zo ongeveer even ongezond. Er krijgen net zoveel mensen kanker door roken als door overgewicht, blijkt uit een grote analyse van zevenduizen klinische studies. [CBS Oct. 31, 2007].
"Obesity is now approaching smoking as a cancer risk", zei Walter Willett, één van de auteurs van de studie. Waarschijnlijk is overgewicht over tien jaar een grotere veroorzaker van kanker dan vetzucht. Het aantal rokers daalt immers, terwijl het aantal dikke mensen blijft stijgen. Dat heeft alles te maken met het Amerikaanse overheidsbeleid. Amerika pakt roken wel hard aan, maar overgewicht niet.

Het anti-rookbeleid van de VS is een geaccepteerd feit. Er is geen haan die er nu nog om kraait. De bezoekersaantallen van café's en restaurants zijn er niet minder om en de niet-rokers zijn gelukkiger. Geen kleren die stinken na een avondje uit, geen rookluchtjes die een sjiek diner verpesten. Aan de tabaksindustrie heeft het niet gelegen dat het zover is gekomen. Die heeft zich met hand en tand tegen het antirookbeleid verzet.

Achteraf waren de argumenten van de tabaksindustrie tamelijk dom. Volgens de industrie: 1) is het nog onzeker of roken echt ongezond is; 2) gaan er elke dag mensen dood, zowel rokers als niet-rokers, en wil dat niet zeggen dat roken ongezond is; en 3) is nicotine niet verslavend, zoals de hoogste bazen van de tabaksindustrie ergens hieronder in een YouTube-clipje zeggen. Allemaal onzin, uiteraard. [no-smoke.org]

Het is wrang dat de samenleving de relatie tussen roken en longkanker zo lang heeft genegeerd. Hetzelfde gebeurt op dit moment met het overgewichtprobleem - vooral dankzij de producenten van voeding. De voedingsindustrie negeert het probleem, en doet het lacherig af als een persoonlijk probleem en gebrek aan wilskracht. Dat zie je bijvoorbeeld op de website van het Center for Consumer Freedom (CCF). [consumerfreedom.com] Het CCF is een "nonprofit coalition of restaurants, food companies, and consumers working together to promote personal responsibility and protect consumer choices". Uiteraard is het

Nicotine
Is Niet
Verslavend

in werkelijkheid gewoon een mantelorganisatie die wordt betaald door de voedingsindustrie. De tabaksindustrie maakte ook dankbaar gebruik van zulke spreekbuizen.

Op zijn website strijdt het CCF tegen de media-aandacht voor de obesitas-epidemie, en initiatieven om mensen gezonder te laten eten. Het CCF debunkt [Wikipedia] studies die verbanden leggen tussen ongezonde voeding en ziekte, en hoont voorstellen weg om ongezond voedsel met veel calorieën duurder te maken. Als er voedingsmiddelen als roomboter en hamburgers slachtoffer worden van food demonization door de overheid, zegt de CCF, dan heeft het volk "het recht, nee, de plicht, om zulke tirannen af te zetten". Het is ongetwijfeld grappig bedoeld.

De CCF beschuldigt de overheid ervan "to strip the American people of the fundamental freedom to control what we eat and drink". [consumerfreedom.com] Dat de Amerikaanse overheid op dit moment niks doet om ongezonde producten uit de schappen te halen of duurder te maken, daarover zwijgt de belangenorganisatie. De website is één grote mediastunt om de mensen te laten geloven dat er achter hun rug een grote samenzwering plaatsvindt.

Roken
Is Niet
Gevaarlijk

Organisaties als de CCF vergeten dat sommige wetten en regels zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen gezonder worden. Toen Europa hormonen in veevoer verbood om de gezondheid van de Europeanen te beschermen klaagde er niemand. Want waarom zou iemand klagen?

Toen bedrijven en de overheid tijdens de BSE-crisis het rundvlees uit de schappen haalden omdat het misschien was besmet, stond niemand op om ons "recht" op BSE-vlees te beschermen. Nogal wiedes.

Niet alle regels of restricties vallen onder de noemer van "beperking van de keuzevrijheid", of die van "beschadiging van de rechten van de consument". Zelfs pepernoten kunnen we niet kopen in de zomer.Miracle Diet Naar boven Food Pyramid