AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 25/09/2007

Nutritional Supplements (2)

"Converts food to energy", staat op One-A-Day Weight Smart, een vitaminepil met guarana en extra veel B-vitamines. [www.one-a-day.com] Daardoor 'handhaaft One-A-Day een gezond gewicht', en helpt het bij 'het onderhouden van een gezonde leverfunctie'. Het suggereert een heleboel, maar het betekent in de praktijk helemaal niks. Welkom in supplementenland.

Urgelt over supplementen

Op YouTube staat hij bekend als Urgelt. [YouTube.com] Maar in het echt heet hij Terence McCain. Hij heeft een lange baard, hij is 55 jaar oud, retired, en in zijn YouTube-clips blogt hij over gezondheid.

"Be skeptical of what people tell you", vertelt Urgelt op zijn YouTube-pagina. "There are a lot of self-serving liars at large. Use search engines, they are the most powerful invention since printed books."

Nergens hoorde ik zo duidelijk uitleggen wat er loos is met voedingssupplementen en hun fabrikanten als in de clips van Urgelt. Urgelt, die volgens zijn MySpace.com afstudeerde in de Liberal Arts, weet precies wat er speelt. [MySpace.com] Urgelt heeft een heldere kijk op de situatie die je bij voedingswetenschappers niet snel zult vinden. En bij de rest van Amerika, ben ik bang, ook niet.

Amerika slikt.

Amerika slikt alles.

Als je gelooft wat de industrie vertelt moet je op zijn minst de belangrijkste vitamines slikken, en een aantal kruiden, het liefst in pilvorm. Echinacea ($10.59 voor een hele pot), Ginkgo ($18.99), Knoflook ($10.34),


Ginseng ($9.99), Horny Goat Weed ($19.99) zijn kruiden die je mentaal en fysiek stimuleren. Voor je behoefte aan essentiele vetzuren slik je op zijn minst visolie ($15.99) en lijnzaadolie ($18.99). Voor vitamines heb je een Vitamine B Complex nodig ($12.59) en 1000 milligram vitamine C ($21.99).

Dat kost je $139.82 per maand. Ook als je weinig verdient is dat nog wel op te brengen. Als je alleen het goedkoopste fast food koopt, zonder enige voedingswaarde.

Volgens Harvard kan het veel goedkoper. De door Harvard gelanceerde non-profit website NutritionSource adviseert consumenten op basis van recent epidemiologisch onderzoek toch een multivitamine- en mineralenpreparaat te gebruiken. [NutritionSource] Volgens dat onderzoek krijgen de meeste mensen wel genoeg vitamines binnen om ze te vrijwaren van gebreksziekten, maar vermindert hun kans op een aantal chronische aandoeningen als ze nog iets meer vitamines consumeren.

"A standard, store-brand, RDA-level multivitamin can supply you with enough of these vitamins for under $40 a year. It's about the least expensive insurance you can buy." Harvard heeft geen geld nodig. Het is de rijkste universiteit ter wereld. De website geeft uitsluitend informatie en behartigt geen andere belangen.

Dat geldt niet voor GNC, de Amerikaanse supplementen-grootgrutter. GNC bestaat omdat Amerikanen supplementen kopen. Vandaar de gezwollen taal op GNC's website.

"Our scientists meet with university researchers, doctors, nutritionists and other health care experts on a regular basis to ensure that we're providing products and services that meet the demands of consumers."

"Our research team also stays on top of the latest clinical research affecting our products and our industry. Results from clinical studies can play a valuable role in strengthening and validating the marketing claims and efficacy of existing products and ingredients, and they provide the basis for new, more effective formulas."

Let op het woordje "can". GNC jokt, vertelt dat woordje.

De werkelijkheid is anders. Sinds 1994 kunnen de pillendraaiers bijna alles wat ze willen in een potje stoppen, zonder enige controle vooraf. De pillen zijn door de mazen van de wet gekropen dankzij de enorme invloed van hun fabrikanten op de Amerikaanse politiek. De FDA reguleert de voedingssupplementen dan ook nauwelijks, in tegenstelling tot verpakte voeding, alcohol en medicijnen.

Daarom kunnen voedingssupplementen de meest buitenissige claims maken. Ze bevorderen een gezond immuunsysteem, ze houden de nieren gezond, het zijn natuurlijke ontgiftigers. Achter die geweldige claims staat altijd een sterretje. Zoiets als dit: *

Als je dan op de labels opzoekt waar dat sterretje voor staat, die zie je een tekst als: * These statements have not been evaluated by the FDA. The products sold by MusclePech [of een andere fabrikant - red.] are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Dat is de enige verplichting die de fabrikant onder de huidige wetgeving heeft: hij mag idiote claims maken, maar daarna moet hij die claims onmiddellijk weer ontkennen.

Toch kopen horden Amerikanen supplementen omdat ze wel degelijk verkoudheid willen voorkomen, overgewicht willen genezen of constipatie willen behandelen.

Dat is de tegenstrijdige realiteit van de marketing van supplementen in Amerika. Supplementen zijn niet alleen producten die de behoefte van de consument bevredigen. Supplementen creeren die behoefte ook. Zonder dat de supplementenmakers ook maar een flintertje bewijs nodig hebben.Nutritional Supplements Naar boven Trans Fat