AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 16/09/2007

Nutritional Supplements

Groenten maken Amerikanen bang, want er kunnen bestrijdingsmiddelen op zitten. Over chips hebben Amerikanen ook een vervelend gevoel sinds de kranten berichten transvetten, en over vis zullen we het maar niet hebben. Maar voedingssupplementen, die slikken Amerikanen zonder problemen. Supplementen verkopen uitstekend in het land waar gezond voedsel schaars is.

Als Walter Willett iets zegt, dan is het zo. En als Willett, de beroemde voedingsdeskundige van Harvard en de begeleider van mijn onderzoek naar transvetten, in zijn boek Eat, Drink and Be Healthy aanbeveelt om elke dag een multivitaminepil te slikken, wie is Liesbeth Smit dan om te zeggen dat Willett het bij het verkeerde eind heeft?

[Nee, jullie hoeven Liesbeth het antwoord niet mailen. Het is een retorische vraag – red.]

Vandaar dat ik de plaatselijke Whole Foods en GNC binnenstap. GNC staat voor General Nutrition Centers. Het is een soort supermarkt voor voedingssupplementen.

De eigenaar van de GNC heet Mike. Mike is 55 jaar, werkte tien jaar in de Cubaanse tabaksindustrie, en helpt me nu bij mijn keuze. Mike heeft bedrijfskunde gestudeerd. Wat hij van supplementen weet heeft zich de afgelopen vijftien jaar zelf geleerd. Het eerste wat Mike me vertelt is dat er niet zoiets bestaat als een supplement met honderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen. Dat komt, vertelt Mike, omdat die dosis alleen ziekte voorkomt. Wil je echt gezond worden, dan heb je van al die vitamines en mineralen meer nodig.

Opeens is de definitie van 'gezond' me niet meer duidelijk, en de definitie van 'voedingsstoffen' ook niet. Als ik kijk naar wat er allemaal in supplementen zit, moet ik bekennen dat ik ondanks vijf jaar studie van tachtig procent van de ingrediënten nog nooit heb gehoord. Door het ontbreken van regelgeving kunnen fabrikanten bijna alles wat ze willen in een pil stoppen.

DNA, bijvoorbeeld. Of RNA. Op de universiteit leren die domme hoogleraren je dat DNA en RNA in cellen zitten. Niet waar, leer ik in Mike's supplementenwinkel. Kijk maar naar Ultra Mega Green, een multivitamine-supplement. Er zit puur DNA en RNA in.

Gezond spul, dat nikkelsulfaat

[Link] Zelfs cyclic adenosine monophosphate of cAMP kun je hier in pillen stoppen. [Link]

Ander voorbeeld: nikkelsulfaat. Ingredient van bijna altijd multi-preparaten. Toch, als ik opzoek op internet wat nikkelsulfaat voor stof is, dan vraag ik me af hoe je daar in hemelsnaam 'echt gezond' van kunt worden. Volgens een Hazardous Substance Fact Sheet die ik vind op een website van de staat New Jersey is nikkelsulfaat kankerverwekkend. 'Direct contact moet vermeden worden.' [Link] [Wikipedia]

In de Whole Foods word ik geholpen door Claudia, een 45-jarige Aziatische vrouw. Ze houdt een gepassioneerde monoloog van drie kwartier over het nut van supplementen. Zij heeft weer een andere verklaring voor de

Supplementenspotje

torenhoge doses vitamines in de pillen – die kan pillen oplopen tot het tienvoudige van de ADH. De vitamines in 'groeien in een laboratorium', aldus Claudia. Daarom neemt het lichaam ze niet goed op. Het lichaam neemt precies zoveel vitaminen op als het nodig heeft. Tijdens een verkoudheid kan die behoefte enorm oplopen, dus kan ik maar beter meer slikken.

Groenten eten is geen alternatief voor supplementen, insinueert Claudia. Groenten bevatten alleen rauw nog vitamines. Voedsel, zegt ze, is niet meer te vertrouwen: vis bevat PCB’s, en fruit bevat door uitputting van de landbouwgrond geen vitamines meer.

Medicijnen deugen evenmin. Die hebben bijwerkingen. Mike van GNC is ervan overtuigd dat de Amerikaanse medicijnenindustrie zijn producten aan je opdringt. Hij vertelt me dat er 'erg veel mensen' zijn overleden aan bijwerkingen van medicijnen die door de FDA zijn goedgekeurd. Van voedingssupplementen is nog nooit iemand dood gegaan - volgens Mike.

Dat Amerikanen ueberhaupt nog medicijnen gebruiken, vertelt Claudia – die niets wist over mijn achtergrond – komt omdat Amerika achterloopt op Europa. In Europa, vertelt ze me, schrijven dokters recepten uit voor voedingssupplementen in plaats van medicijnen. En in Azie gebruikt iedereen zijn eigen kruidenbrouwseltjes.

Ik laat me uiteindelijk ondanks mijn wetenschappelijke achtergrond overtuigen. Ik koop een eenvoudig multi-preparaat. Maar volgens Claudia heb ik op zijn minst multivitaminepillen, mineralen, antioxidanten en visolie nodig. 'Baat het niet dan schaadt het niet', zegt ze - net als Mike. Op mij komt het allemaal over als een ander Amerikaans credo, dat ik maar blijf tegenkomen in de VS.

More is better.Drive In Naar boven Nutritional Supplements (2)