AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 14/10/2007

Oreo

Een pizza met koekjes en vanillesaus? In Amerika kan het. Domino’s introduceerde afgelopen maand de Oreo Dessert Pizza. Helemaal nieuw – maar de reclameclip zal bij Nederlanders een schok van herkenning teweegbrengen. De melksnor is een

Oreo Dessert Pizza-Spotje

Oreosnor geworden. [En ook een Oreobaard behoort tot de mogelijkheden - red.]

Oreo’s zijn Amerika's trots op koekjesgebied. Het Oreokoekje is de Chocoprince van Amerika: het zijn twee chocoladekoekjes met een vanillecremevulling daartussen. Al bijna honderd jaar op de markt.

De introductie van de Oreo Dessert Pizza is het voorlopig hoogtepunt van een gekte die al langer de Amerikaanse junkfood-markt teistert. Je had al gefrituurde Oreo-koekjes, populair op festivals, waar standhouders ze in de vorm van een soort oliebol op iedere straathoek verkopen.

Je hebt ook Jell-O Oreo Cookie puddingvulling. Te koop op eBay. [ebay.com] En in iedere supermarkt vind je Oreo-ijs in de vriezer. Iedereen die ik het vraag vindt het heerlijk.

Laatste voorbeeld: fast food restaurantketen Denny's verkoopt bovendien de Oreo Blender Blaster. Deze ijscoupe met Oreo-koekjes is berucht op sites als CalorieLab en CalorieKing. De website HungryGirl noemt het dessert een Scary Dessert Shocker, omdat er zo gruwelijk veel calorieen in zitten: 895 calories, 46g fat, 112g carbs, 2g fiber, 16g protein. "It's one of the worst desserts on the Denny's menu", aldus HungryGirl. [food.yahoo.com]

Oreo-koekjes zelf zijn er in soorten en maten. In 44 soorten en maten, om precies te zijn. De fabrikant past per seizoen de kleur van de creme aan, om de verkoop te stimuleren. In het voorjaar is de creme paars, in de winter rood, tijdens Halloween oranje en als er een film uitkomt met een Grote Groene Man in de hoofdrol, dan zijn er groene Hulk-Oreo's.

Uiteraard heb je ook Doublestuffed Oreo's. Overal verkrijgbaar. De hele grote Big Stuf Oreo-koekjes werden twintig jaar geleden geintroduceerd. Met 316 kilocalorieen en dertien gram vet waren ze waarschijnlijk te dikmakend, want in de jaren negentig zijn ze van de markt gehaald.

Voor de consument op dieet zijn er tenslotte Reduced Fat Oreo-koekjes. Ze bevatten 35 procent minder vet dan de gewone Oreo's, maar het verschil in energie is slechts 10 kilocalorieen.

Toen bedrijven nog niet verplicht waren de transvetten op de etiketten te vermelden, zat er in drie Oreo-koekjes 5,5 gram transvet. Maar nu hebben de fabrikanten het levensgevaarlijk transvet uit eigen beweging uit alle levensmiddelen verwijderd, denken de consumenten. Dat zal de maker van Oreo dus ook wel hebben gedaan.

Big Stuf Oreo-Spotje

Nee hoor.

Stephen Joseph, de oprichter van BanTransFats.com, heeft Kraft Foods aangeklaagd. Kraft Foods is sinds dit jaar eigenaar van Nabisco, de maker van Oreo. "Oreo-koekjes bevatten verborgen gevaren", volgens Joseph. "Het transvet in de koekjes is zo gevaarlijk dat kinderen het niet zouden mogen eten."

Hoewel het onomstotelijk vaststaat dat transvetten slecht zijn, heeft Kraft de hoeveelheid transvetten in zijn producten niet verminderd, in tegenstelling tot zijn concurrenten. Dat maakt Oreo-koekjes onethisch, want de marketing van de koekjes is gericht op kinderen van zes. Die kunnen nog geen onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde producten.

Joseph heeft bereikt wat hij wilde. Na de aanklacht verminderde Kraft de hoeveelheid transvet.

Of Kraft/Nabisco dat bij alle producten heeft gedaan, dat vraagt ondergetekende zich af. Met de kant-en-klare taartbodem Oreo Pie Crust van Kraft is iets raars aan de hand. Bij de Oreo Pie Crust is de hoeveelheid transvet geheim. In het klein vermeldt de fabrikant op het label dat trans fat content currently is not listed on the label for many of our products. Gelukkig kunnen we rekenen. Het label vermeldt

Oreo-spotje

dat het enige vet dat in de Oreo Pie Crust is verwerkt "partially hydrogenated soybean oil" is. Een rekensommetje leert dat een taartbodem 33 gram transvet bevat. [nabiscoworld.com]

Nabisco draait zijn hand dus niet om voor het achterhouden van gevoelige informatie. Nabisco is geen lieverdje. De Europese Unie heeft het bedrijf RJR Nabisco (een fusie van een sigarettenfabrikant en Nabisco) in 2001 aangeklaagd wegens smokkel van sigaretten in de Unie, het witwassen van drugsgeld en samenwerking met drugkartels.

"RJR Nabisco have engaged in and facilitated organized crime by laundering the proceeds of narcotics trafficking and other crimes. As financial institutions worldwide have largely shunned the banking business of organized crime, narcotics traffickers and others, eager to conceal their crimes and use the fruits of their crimes [….] knowingly sell their products to organized crime, arrange for secret payments from organized crime." [dunwalke.com] [publicintegrity.org]

Dat is nog net iets erger dan transvetten verkopen aan kinderen.Trans Fat Naar boven All Natural