AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 29/7/2009

Milk

De Amerikaanse zuivelindustrie is doet zijn best om Amerikanen meer melk te laten drinken. Beroemde mensen met een melksnor verschijnen in tijdschriften, in scholen en op billboards. De slogan Got Milk? is hier net zo beroemd als Melk, De Witte Motor in Nederland. Al is De Witte Motor effectiever. De Amerikaanse man drinkt slechts een half glas melk per dag. Volgens de USDA, het Amerikaanse Voedingscentrum, moet je per dag drie glazen melk drinken. Jammer dat je botten er niet sterker van worden, en dat wie zich aan het advies houdt moddervet wordt.


Voedingswetenschapper Walter Willett vind het maar niks, die melksnor. "If you really want to have a mustache, grow one", zegt hij.

Als de Amerikanen collectief het advies van de USDA opvolgen, dan heeft dat gevolgen voor de zuivelindustrie en landbouw. Om Amerikaanse mannen dagelijks van drie glazen melk te voorzien moet de melkproductie omhoog met het tienvoudige van wat zuivelkampioen Nederland porduceert: vierduizend miljoen kilo per jaar.

Vertaal je deze extra calorieën in lichaamsvet, dan kom je van 2.5 glas halfvolle melk extra per dag na een jaar twaalf kilo aan. Ik vermoed een samenzwering van de Amerikaanse overheid met de zuivelindustrie om de bevolking nog dikker te maken.

De aanbeveling om zoveel glazen melk te drinken komt voort uit de angst dat de bevolking niet genoeg calcium binnenkrijgt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor calcium is in de USA, net als in Nederland, 1200 milligram per dag. Dat is een bespottelijk hoge aanbeveling als je het vergelijkt met andere landen: Engeland heeft voor volwassenen een ADH van 700 milligram calcium per dag. De World Health Organization zit met 500 milligram calcium per dag nog lager.

Volgens de studies waarop de aanbevelingen zijn gebaseerd voorkomt een hoge inname van calcium botbreuken. Die studies zijn echter discutabel. In onderzoek van een goede kwaliteit is tot dusver nooit iets van een verband tussen calcium en botbreuken gebleken. Ook een recente meta-analyse vond geen verband. [Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1780-90.]

In de studies die oorspronkelijk zijn gebruikt voor de aanbevelingen zijn de onderzoekers vergeten te kijken naar het effect van vitamine D op botgezondheid. Een hoge inname van Vitamine D is wel goed voor de botgezondheid.

Wat botten betreft is het drinken van melk geen "long term investment", volgens Walter Willett. [Foto hieronder] "Net zoals je aandelen nu niks meer waard zijn, zo geeft de hoeveelheid zuivel die je in je jeugd hebt gedronken geen garantie op gezonde of sterke botten”, vertelde Willett tijdens een presentatie op Harvard over melk. Wat wel bewezen heeft je botten sterker te maken is veel sporten. De zuivelindustrie weet dat allang. "Bij kinderen die veel calcium innemen – dus veel zuivel drinken – en die veel bewegen, neemt de botmassa het meest toe", lees je bijvoorbeeld op de website van Campina. Heel sluw. [Webstek]

Als je luistert naar de voedingsadviezen, dan krijg je dus meer calcium binnen dan je nodig hebt. Het credo "Baat het niet, dan schaadt het niet" gaat in dat geval niet op. Een hoge inname van calcium gaat samen met een verhoogde kans op prostaatkanker, blijkt uit epidemiologische studies. [Cancer Res. 1998 Feb 1;58(3):442-7.] Waarschijnlijk onderdrukt een hoge inname van calcium de aanmaak van de actieve vorm van vitamine D in het lichaam. Vitamine D zorgt ervoor dat de cellen van het epitheel van de prostaat sterker aan elkaar kleven, waardoor prostaatkankercellen niet kunnen ontsnappen en door het lichaam gaan zwerven. Het immuunsysteem heeft daardoor meer kans de cellen te doden.

Walter Willett

Van mijn moeder moest ik vroeger iedere dag zuivel drinken, terwijl ik helemaal niet van melk houd. In Nederland dronk ik karnemelk of at ik yoghurt. Probleem opgelost. Maar als we op vakantie naar Frankrijk gingen en op de camping stonden, dan was er alleen gesteriliseerde lang houdbare melk. Dus dronk ik die. Terwijl mijn moeder m'n neus dichtkneep.

In plaats van dat glas melk kon ik beter een rondje rond de tent rennen om mijn botten sterker te maken. De vitamine D van de Franse zomerzon deed de rest.Detox Naar boven Media Manipulation