AmerikaBlog Liesbeth Smit Boston, 12/8/2008
|
Marathon
Over veertien weken ga ik de halve marathon lopen. De inschrijving heb ik al. Nu zoek ik het internet af naar websites over trainingsschema's en voeding. Ik kom in een volkomen andere wereldje dan dat van de krachtsport. In de duursport zijn spieren en uiterlijk niet belangrijk. Alles draait om performance.
Wat ik als marathonloper moet gaan eten wordt me niet duidelijk. Websites als RunnersWorld, Marathonrookie of de website van journalist en loper Hal Higdon vertellen allemaal iets anders. Het is met sportvoeding al net als gezonde voeding. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over hoe je moet eten.
Tour de France-rijders fietsen bijvoorbeeld vooral op pasta, lees ik in de Boston Globe, [Boston Globe July 19, 2006], terwijl het Nederlands Nationaal Damesteam Floorball [Nederlandse Floorball Bond] repen ontbijtkoek mee naar het wereldkampioenschap in Singapore smokkelde en ***bescheiden kuchje*** op mijn advies een half uur voor de wedstrijd en tijdens de pauze bananen at.
Toen ik nog studeerde vertelde Kamiel Maase, een professionele loper die een marathon aflegt in welgeteld 1 uur en 8 minuten, tijdens het vak Voeding en Sport dat koolhydraten voor duursporters het allerbelangrijkste zijn. "Maar als je alleen pasta eet, komt die op een gegeven moment je neus uit", zei hij. "Dus zijn aardappels, rijst, granen en bananen ook goed voor de variatie. Net als sportdranken."
Ai.
Van Walter Willett mag ik maar heel soms witte rijst, pasta of aardappels eten. Zoete drankjes zijn ook uit den boze. Deze koolhydraatrijke producten met een hoge glycemische index staan in het bovenste puntje van Willetts nieuwste voedselpiramide, naast zout, boter en rood vlees. Het lijkt wel of duursporters nooit van volkoren producten hebben gehoord. Dat staat me op het eerste gezicht tegen. Al duursporter moet ik de kennis over gezonde voeding in de vuilnisbak kieperen. Of valt dat wel mee?
Sportdrankjes Sportdrankjes zijn in Amerika helemaal hip and happening. De gemiddelde Amerikaan weet inmiddels dat reguliere frisdrank met high fructose corn syrup niet gezond is en stapt dus over op de in zijn ogen veel gezonder sportdrankjes. Kamiel Maase drinkt sportdrankjes om koolhydraten aan te vullen tijdens en vlak voor de training of wedstrijd. Daarvoor zijn sportdrankjes ook bedoeld. Volgens Wikipedia is Gatorade, een bekend sportdrankmerk, "intended for consumption during physically active occasions". [Wikipedia] Dezelfde flesjes met veertien klontjes suiker worden jammer genoeg ook gebruikt door inactievelingen om tijdens het ontbijt donuts of muffins weg te spoelen.
Sportdrankjes zijn bedoeld voor atleten voor wie het belangrijk is of ze een afstand kunnen afleggen in een tijd die 1/100ste van een minuut korter is dan normaal. Maar van dat soort atleten zijn er niet zo veel. Volgens cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention sport de helft van de Amerikanen zelfs helemaal niet. Voor die Amerikanen zijn sportdrankjes helemaal niet gezond. Al denken veel van hen van wel.
Gezondheidswetenschappers van Harvard en Yale maken zich zorgen over de torenhoge inname van suikers in de vorm van fris- en sportdrank. Daarom richten ze een organisatie op die ervoor moet gaan zorgen dat mensen minder gezoete drankjes gaan drinken. In die organisatie gaan Walter Willett en Kelly Brownell samen de strijd aan met Coca-Cola en PepsiCo.
Gezoete drankjes zijn nu eenmaal ongezond, zeggen studies. Mensen die veel frisdrank drinken krijgen minder nutriënten binnen, hun risico op diabetes is hoger en ze zijn vaker te dik. [Am J Public Health. 2007 Apr;97(4):667-75.] Dat je van frisdrank makkelijker dik wordt, heeft volgens Kelly Brownell waarschijnlijk een evolutionaire verklaring. Vloeibare voeding is niet verzadigend, denkt hij, omdat in de steentijd water de enige vloeistof was die we dronken. Het was toen niet handig als we na een paar slokken geen honger meer hadden.
Dat evolutionaire mechanisme is niet berekend op de van calorieën verzadigde drankjes die we nu om ons heen zien, zoals de Jamba Juice Chocolate Moo'd Power Smoothie. Men's Health riep hem nog niet zo lang geleden uit tot Amerika's Meest Ongezonde Drankje. Wat wil je? In één Jamba Juice Chocolate Moo'd Power Smoothie zitten negenhonderd kilocalorieën. Als je na het drinken van zulke caloriebommetjes niet minder gaat eten is het alleen maar logisch dat ze je dik maken. Als je dorst hebt, kun je het beste gaan voor een glaasje water.
Maar niet als je een marathon loopt, zoals al die duizenden lopers die straks de straten van Boston zullen vullen. Vraag het maar een calculator op het web, die voor jou berekent hoeveel calorieën je verbruikt tijdens een hele of een halve marathon.
|