AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 22/3/2008

Light

Een vriendin van mij werkte bij de Dunkin Donuts, de plek waar iedereen 's morgens zijn koffie haalt. Nou ja, koffie. Bij Dunkin Donuts is koffie een halve liter ijskoffie met slagroom. Mijn vriendin vertelde dat mensen met overgewicht vaak de ijskoffie weglaten. In plaats daarvan nemen ze een Diet Coke. Da's gezonder dan een reguliere Coke. Daar nemen ze dan meteen een donut bij.

Zelf zou ik bij Dunkin Donuts bijna overstag gaan voor een Medium Size Mango Passionfruit Smoothie, met Low Fat Yogurt en live and active cultures.
[dunkindonuts.com] Bijna overstag. Niet helemaal. Deed ik het wel, dat zou ik zomaar 550 kilocalorieën opslurpen. Dat is gelijk aan wat ik binnenkrijg als ik anderhalve kilo broccoli eet, of twee kleine porties friet bij McDonald’s, of anderhalve liter cola drink.

Zou ik een Large Smoothie nemen, dan at ik 720 kilocalorieën. Toe maar.

Het is karakteristiek voor de "gezonde" levensmiddelen op de menu's van de Amerikaanse fast food-ketens en de schappen van de supermarkten. Je verdrinkt in de low-fat-en light-artikelen, maar die predicaten zijn bedrieglijk. Al die Light, Low-Fat en Low Carb-producten zijn paradoxaal genoeg vaak nog ongezonder dan de voedingsmiddelen waarop ze zijn gebaseerd.


Low Fat
Tuna


Het is net als de Low Fat Tuna uit de reclameclip van hierboven. Jammer dat gezondste stofje in tonijn nu juist het vet is. De meervoudig onverzadigde vetzuren in tonijn zijn gezond voor hart en bloedvaten.

Voorbeeld: de NonFat Frozen Yogurt van The Country's Best Yogurt. Weegt bijna honderd gram, bevat twintig gram suiker en in totaal honderdtien kilocalorieën. NonFat Frozen Yogurt is geen haar beter dan de Low Carb Frozen Yogurt van The Country's Best Yogurt. Daarin heeft de fabrikant zeventien gram suiker vervangen door zeven gram vet. De hoeveelheid kilocalorieën is hetzelfde: honderdtien kilocalorieën. [tcby.com]

Lite ’n Crispy
van KFC

NonFat of Low Carb? Het is lood om oud ijzer.

Een ander voorbeeld is de Lite 'n Crispy-kip van Kentucky Fried Chicken. KFC zette het in de markt als een gezond product, hoewel het droop van het transvet. In 1991 herdoopte de fast food-keten, na enige pressie van de openbare aanklager, Lite 'n Crispy in Skinfree Crispy. [New York Times October 30, 1991] Het product bestaat nu trouwens niet meer.

Light Beer

Amerikaanse bierdrinkers kijken raar op als ik ze vertel dat we in Nederland alleen Amstel hebben. Amstel bestaat in Amerika niet. Amstel Light kennen ze hier wel. In Nederland had ik er nooit van gehoord

Hip in de VS
Amstel Light

maar hier in Amerika is het tamelijk hip, net als Heineken Light.

Light-bier betekent in de VS iets anders dan in Nederland. Nederlands light-bier bevat minder alcohol. In Amerika bevat light-bier minder calorieën. Studenten drinken hier meestal alleen Light Beer. Dat doen ze omdat het goedkoop bier is, waarvan je niet al te dik wordt als je je er frequent laveloos aan drinkt.

Lekker is het niet, dat Amerikaanse Light Beer.Een huisgenootje dat niet legaal bier mag kopen kende alleen Bud Light, wat praktisch naar leidingwater smaakt. Pas nadat hij voor de eerste keer een – niet-light - Belgisch biertje had gedronken snapte hij dat er mensen zijn die bier lekker vinden.

Low Sodium

Een ander type "gezondere" voedingsmiddelen is dat van de producten met minder zout. Soepfabrikant Progresso, de maker van Minestrone Soup, [thedailyplate.com] maakt bijvoorbeeld ook Les Sodium Minestrone Soup, [thedailyplate.com] een variant met minder zout.

De FDA staat niet toe dat Progresso de term Low Sodium uit de kast haalt. Die term is voorbehouden aan producten die vier keer minder zout bevatten dan deze soep. [fda.gov]

Los daarvan is het nog maar de vraag of Les Sodium Minestrone Soup zoveel gezonder is dan de gewone Minestrone Soup. Progresso stopt er in plaats van zout meer suiker in. Maar daarover zwijgt de fabrikant liever om begrijpelijke redenen. Aanprijzingen als Vernieuwd! Nu nog meer suiker! verkopen waarschijnlijk niet zo goed.

Appel

Ordinaire appels krijgen in de VS bijna nooit een etiket mee. Da's jammer – als je bedenkt wat er wettelijk allemaal op het label zou mogen staan. Maar weinig labels van kant-en-klare voedingsmiddelen kunnen er tegenop.

- Contains Real Fruit
- 78% Protein Free
- Fat Free
- Very Low Sodium
- Good Source Of Fiber
- Light In Color
- No Preservatives
- Milk Free
- No Artificial Colors
- Fresh
- Dietarily Insignificant Source Of Saturated Fat
- Trivial Source Of Iron
- Zero CalciumFood Pyramid Naar boven Fat Myth