AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 14/08/2007

Celebrity

Amerikanen houden van hun beroemdheden. Nederlanders ook - daarom kijken ze naar De Bauers - maar hun liefde heeft niet de intensiteit waarmee de Amerikanen van hun celebrities houden. Modellen en acteurs in Hollywood zijn Ueber-Amerikanen. Het zijn voorbeelden en orakels. Amerikanen gaan ervan uit dat sterren het antwoord op alle vragen hebben. Ook als het om voeding gaat.

Hollywood heeft honderden geheimen om slank en aantrekkelijk te blijven. Ze zijn vaste kost voor de lezers van People, National Enquirer en US Weekly. Wilt u afslanken? Doe als Gwyneth Paltrow. [Wikipedia] In de bladen staat deze week dat ze zweert bij zwaardvis als afslankvoedsel.

Zellweger voor & na het bonendieet

Wie daarin geen trek heeft kan het proberen met bonen op toast. Het is het favoriete ontbijt van Renee Zellweger. [Wikipedia]

Supermodel Gisele Bundchen [Wikipedia] zweert bij pittig eten. De kruiden stimuleren haar metabolisme.
Nicole Kidman [Wikipedia] gelooft daarentegen dat afslankers het beste kunnen spelen met hun eten. Haar favoriete dieetsnack is selderij met rozijntjes in honing. De rozijntjes zitten op de selderij "als kikkers op een boomstam".

Uma Thurman [Wikipedia] eet alleen maar desserts. Zo blijft afvallen leuk, vindt ze.


Jennifer Love Hewitt [Wikipedia] beweert dat je lichaam de warme maaltijd beter verteert als je eerst de aardappelen eet en daarna pas het vlees.

Kim Catrall, [Wikipedia] bekend van Sex and the City, eet haar chips met citroen. Want, zegt ze, citroen lost vet op.

Brad Pitt [Wikipedia] gaat graag naar McDonald's, ook als hij in het buitenland is. Juist als hij in het buitenland is, vertelt hij de roddelbladen. Dan bestelt Pitt graag een McFlurry-shake. Niet zozeer omdat hij dat lekker vindt, maar omdat hij daardoor een vertrouwd gevoel krijgt, "for a little taste of home, you know, a little Americana."

Dat past helemaal in de afslankbenadering van Paris Hilton. [Wikipedia] De society-ster adviseert mensen die willen afvallen het McDonald's- en Taco Bell-dieet.

Is dat niet ongezond? Natuurlijk is dat ongezond. Maar zeg dat niet tegen Jessica Simpson. [Wikipedia] Ze zal je inpeperen dat je alles met mate moet eten, ook het eten van McDonald's. Gezond eten volgens Jessica Simpson is roomijs met koekdeeg, brood, Italiaans eten en salade - met mate.

Amerikanen nemen dat soort tips serieuzer dan Nederlanders. Anders dan in Nederland, waar Jan Mulder en Tineke de Nooij hun geloofwaardigheid verliezen als ze zichzelf aan de reclame-industrie verkopen, is een product of dieet hier meteen hot als een beroemdheid het aanprijst.

Alles wat Oprah Winfrey [Wikipedia] in haar handen houdt, verandert daarom in goud. Bedrijven weten dat als hun producten in Oprahs show verschijnen, ze die zullen verkopen. Daarom geven ze gul producten aan Oprah en haar publiek.

Beroemdheid maakte van de afslankpillen van TrimSpa een hype. Wijlen Vickie Lynn Marshall, beter bekend als Anna Nicole Smith, [Wikipedia] adverteerde in 2004 voor Trimspa's afslankpillen. "That really shrinks your stomach", vertelde ze in een talkshow. [CBS Feb. 20, 2004]

Voor Trimspa pakte het uiteindelijk verkeerd uit. Publiciteit is mooi, maar heel veel publiciteit voor een product betekent dat de Federal Trade Commission op onderzoek uitgaat. Smith en Trimspa werden vervolgens aangeklaagd door een groep gebruikers, omdat de pillen de beloften niet waar konden maken. Trimspa had geen wetenschappelijk onderzoek naar de pil gedaan om de claims te ondersteunen. Het kostte Trimspa anderhalf miljoen dollar om de rechtszaak af te kopen. Overigens vind je in de drogisterijen nog steeds meterslange rijen met allerlei andere dieetpillen, met gezondheidsclaims die niet worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Soms is de reclame die beroemdheden voor producten maken onbewust. Dat overkwam de voortdurend door paparazzi gevolgde Britney Spears [Wikipedia], toen ze in 2003 werd gespot met blauwe potje waarin vermoedelijk de dieetpillen Zantrex-3 zaten. [Webstek] De makers van Zantrex-3 adverteren nog steeds met de foto waarin de superster bukt om haar afslankpillen van de vloer op te rapen. Het bedrijf heeft ze gekocht van de roddelbladen.

De affaire haalde in de VS de krantenkoppen toen Britney Spears haar advocaat op de pillenmakers afstuurde. Sindsdien vermelden de Zantrex-3-advertenties dat de vermelding dat Britney Spears Zantrex-3 slikt 'puur informatief' is. "Mevrouw Spears keurt dit stuk niet goed, en mevrouw Spears beveelt het gebruik van dit product ook niet aan."

De distributeur van Zantrex-3 is Basic, en in 2004 sprak Michael Specter van de New Yorker met Don Atkinson, de vice-president van dat bedrijf. [The New Yorker February 2, 2004] Atkinson vindt de ophef rondom Zantrex-3 en Britney "great".

"You know what is great about that? Itís the fact that she is using a weight-loss product and she looks terrific. Just the fact that we are even talking about what Britney Spears uses or doesnít use to keep her weight down tells the whole wide world that itís O.K. to be a little overweight and itís O.K. to work on it. And itís O.K. to use things to help you get there."

Als er geen celebrity is die je producten aanprijst, dan kun je proberen er zelf eentje te maken. Dat is wat fastfood-keten Subway Restaurants met succes heeft gedaan met Jared Fogle. [Wikipedia]

Jared Fogle was een zwaarlijvige student van 193 kilo, die in enkele maanden tientallen kilo's kwijtraakte dankzij een dieet dat uitsluitend bestond uit de sandwiches van Subway. [Wikipedia] Een journalist van een universiteitskrant schreef een artikel over Fogles dieet en dat artikel belandde op de redactie van Men's Health. Men's Health gebruikte het voor een reportage die Crazy Diets That Work heette. Nadat de reportage verscheen, spoorde Subway Restaurants Jared Fogle op, en vroeg hem of hij wilde optreden in reclamespotjes.

Jared Has Aides
South Park, Episode 602

De politiek-incorrecte comedy South Park parodieerde de Subwayspotjes in de episode Jared Has Aides. Stan, Cartman, Butters en Kyle bezoeken Fogle, en horen dat The Subway Guy niet alleen van zijn overgewicht afkwam doordat hij broodjes van Subway at, maar ook dankzij de begeleiding van zijn twee aides, een persoonlijke trainer en een dietist.

De episode raakt een gevoelige snaar - en nog een paar andere, maar dat terzijde. Natuurlijk kun je alleen afvallen met gezonde voeding en beweging, en niet doordat je meer citroenen of zwaardvis eet, of Zantrex-3 slikt, of een dieet volgt met Subway-sandwiches. Maar Amerikanen willen dat gewoon niet weten. Ze willen blijven geloven in een makkelijke, snelle oplossing. Net als wij.Vegan Chocolate Chip Cookies Naar boven Fast Food