AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 9/1/2008





Healthy Fast Food

Een salade die zeshonderd kilocalorieen aan energie levert – meer dan een Big Mac of een QuarterPounder With Cheese - en vierendertig gram vet en anderhalve gram zout. [mcdonalds.com] Ziedaar het geheime wapen waarmee de fast food-industrie zijn producten wil omgeven. Een health halo. Gezondheidsbewuste individuen trappen er massaal in.

McDonald's verkoopt geen salades omdat McDonald's zijn klanten gezonder wil maken. Welnee. McDonald's verkoopt salades omdat die ouders overtuigen om een hapje met hun kinderen mee te eten, als die gaan eten bij McDonald's. Dat schrijft Michele Simon in het boek Appetite For Profit. Voordat de fast food-reus salades op het menu zette bestelden moeders niks als ze met hun kinderen een Happy Meal gingen halen. Nu bestellen ze een salade.

Ga maar na: als je echt gezond wilt eten ga je niet naar de McDonalds. In Maleisie snappen ze dat. De McDonald's in Kota Bharu, Maleisie verkoopt geen gezonde producten. Gezond eten doen de Maleisiers thuis of in een restaurant met lokale producten.

Burger King

Een huisgenootje van me die in zijn tienerjaren heeft gewerkt bij Burger King heeft me met zijn verhalen voorgoed genezen van trek in junk food - voor zover er nog iets te genezen viel. Kipnuggets, friet, uienringen, worst en alle gepaneerde producten gingen dezelfde frituur in, vertelde hij. Soms kieperden de werknemers daar voor de lol een milkshake in, om er daarna weer frietjes in te bakken.

De kipnuggets van Burger King kon ik volgens hem beter niet eten. 'Die kun je bijna geen kip meer noemen', vertelde hij me. ChickenTenders, heten ze bij Burger King. McDonald's noemt zijn gepaneerde en diepgefrituurde kip van twee centimeter dik Premium. De hamburgers vond mijn huisgenootje nog wel te doen. Als je tenminste van hamburgers houdt die in een bak met lauwwarm vet worden bewaard.

De verstokte Amerikaanse fast food-consument is niet gezonder geworden doordat McDonald's salades introduceerde, ook al is dat precies wat de keten ons wil laten geloven. De liefhebber van de BigMac stapt niet over op salades. De salades zijn voor de gezonde mensen, die eerder niet bij McDonald's aten.

McDonald's wil eigenlijk helemaal niet dat zijn vaste klanten salades gaan eten. Als de verkoop van de 'gezonde' salades ten koste gaat van de verkoop van hamburgers en friet, dan kost dat McDonald's geld. Een vers product als een salade, dat niet homogeen is, is moeilijk te bewaren. Het bereiden kost bovendien tijd. Friet of frisdrank bestaan uit aardappels, vet, zout en suiker en zijn daarom extreem goedkoop. Op dat soort vette en dikmakende producten verdient McDonald’s het meest.

De development-afdeling van McDonald's heeft geprobeerd een gezondere hamburger op het menu te zetten. Volgens het McDonald's consumentenpanel was er grote vraag naar de McLeanDeluxe. Maar de magere hamburger mislukte jammerlijk. Hij was niet vet genoeg en had geen smaak.

Of de andere producten wel goed smaken? Miljoenen Amerikanen vinden in ieder geval van wel. BBC Health website opende deze week met het nieuwsbericht UK And US Keenest On Fast Food. [BBC 2 January 2008] Volgens het stukje is vijfenveertig procent van de Amerikanen en Britten het eens met de stelling I like the taste of fast food too much to give it up.

In Engeland en de VS gaan hamburgers, hot dogs en fish and chips door voor het summum van eetgenot. Ikzelf kan me wel wat lekkerders voorstellen. In Parijs zijn sandwiches met kalkoen en artisjok, of salades met mozarella, aubergines, tomaten en pesto de nieuwste fast food-trend.

Kijk. Dat is pas lekker. [Time Apr. 14, 2007]

Eerlijk gezegd geloof ik niet dat al die miljoenen Britten en Amerikanen werkelijk zoveel van junk food houden. Volgens mij is het niet een kwestie van smaak, maar van geld. Een hamburger kost een dollar bij de McDonald's. Een 'gezonde' salade kost zes keer meer. De gemiddelde Amerikaan heeft daar met zijn drie creditcards, minimaal twee flatscreen TVs en een BMW geen geld meer voor.



Obesity Naar boven Miracle Diet