AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 5/12/2007

High Fructose Corn Syrup

Het is goedkoop, de voedingsindustrie maakt het van mais, het verlengt de houdbaarheid en het in bijna al het geraffineerde voedsel in de supermarkt. Het heet High Fructose Corn Syrup of fructosestroop. En je ziet het alleen als je het wilt zien.


High Fructose Corn Syrup


High Fructose Corn Syrup

Hierboven zie je de samenstelling van de Twinkie, het in de VS o zo populaire cakeje. De gemiddelde consument kijkt er overheen, maar als je de tijd neemt om hem te ontcijferen wat er allemaal in het chemische gebakje zit, dan vind je zes ingredienten die van mais zijn gemaakt: Corn Syrup, High Fructose Corn Syrup, Modified Corn Starch, Corn Starch, Corn Flour en Corn Syrup Solids. Een stille getuigenis van de mais-invasie in de Amerikaanse massa-voeding.

Dezelfde ingredienten kun je trouwens vinden in cola en zelfs in hamburgers. Mais zit overal in.

In de verbeelding van de Amerikanen zijn Mexicanen de grootste consumenten van mais, met hun nationale menu van maiskolven, tortilla's en burrito's.

Dat idee is onjuist. De grootste mais-eters ter wereld zijn de Amerikanen zelf. Hun hamburgers, ontbijtgranen, brood en frisdrank zitten vol met verborgen mais-ingredienten.

Zelfs de aanhangers van het Atkinsdieet, dat bijna volledig bestaat uit vet, eiwit en vlees, kunnen niet aan de mais-hegemonie ontsnappen. Analisten kunnen in het vlees van de koeien op hun bord de moleculen uit de maisplant aantonen. Amerikaanse koeien eten tegenwoordig vooral mais in plaats van gras, ook al is hun verteringsstelsel gemaakt voor gras.

Hoe droevig het met die Amerikaanse koe is gesteld blijkt uit het boek The Omnivore's Dilemma, geschreven door Michael Pollan, een geducht criticus van de voedingsindustrie. [MichaelPollan.com] [Wikipedia] Toen ik het boek las, was ik geshockeerd. Het is een aanklacht tegen de voedingsindustrie die mensen volstopt met geraffineerde producten.

Niet alleen mensen worden ziek door de voedingsindustrie, schrijft Pollan. Ook koeien worden er niet gezonder door. Je kunt een koe tot voor zestig procent voeren met mais. Zonder dat het dier zo ziek wordt dat de vleeskwaliteit in de verdrukking komt. Een koe kan mais makkelijker verteren dan celluloserijk gras. Een voeding met veel mais maakt de vier magen van de koe overbodig. De gevolgen voor de koe zijn gasvorming en acidose: een te lage zuurgraad van het bloed.

Boeren bestrijden de gevolgen van het maisdieet met antibiotica. Zeventig procent van de antibiotica in de VS zijn bestemd voor de veehouderij. Krijgt een Amerikaanse koe geen antibiotica, dan leeft hij niet langer dan zes maanden. Gelukkig voor veehouder mest het goedkope maisdieet koeien zo snel vet dat ze binnen een half jaar naar het slachthuis kunnen. Voor de vleeseter betekent dit dat een biefstukje van een maiskoe acht gram meer vet bevat dan een biefstuk van een graskoe.

High Fructose Corn Syrup

Van mais kun je High Fructose Corn Syrup maken als je er enzymen zoals amylase - knipt zetmeel tot suikers - op los laat. Gooi er nog wat chemicaliën als zwaveldioxide bij, en je maakt van de oneetbare mais die de boeren nu verbouwen een superzoet goedje.

Amerikanen van mijn leeftijd weten niet hoe frisdrank met gewone bietsuiker smaakt. De subsidies van de Farm Bill maken mais kunstmatig zo goedkoop dat frisdrankfabrikanten er niet over denken om kristalsuiker in hun product te stoppen. Daarom is Cola sinds 1980 goedkoper dan mineraalwater.

De gemiddelde Amerikaan eet jaarlijks tien kilo meer High Fructose Corn Syrup dan twintig jaar geleden. Dat komt overeen met het drinken van een blikje frisdrank extra per dag. De jaarlijkse gemiddelde bietsuikerconsumptie steeg in diezelfde periode met 2,5 kilo. In de jaren tachtig waren er al dertig miljoen Amerikanen obees. Daar kwamen in de jaren negentig nog eens zeventig miljoen Amerikanen bij.

Nederlandse frisdrank bevat nog maisloze suiker. Waarschijnlijk. Denk ik. Nederlandse cruesli bevat suiker, oligofructose, glucosestroop en honing. Geen mais, dus. Maar als je de ingredientenlijst van

A Conversation with
"King Corn" Filmmaker

Cruesli Balans Naturel van Quaker bestudeert, dan zie je daar ook 'mais' staan. Dat wekt achterdocht. Misschien onterecht, misschien ook niet.

In Amerika heeft Quaker een website met gedetailleerde voedingsinformatie. Het Nederlandse broertje heeft zo'n website niet. De Nederlandse voedingsindustrie opereert nog geheimzinniger dan die in Amerika. In de VS kan ik op het internet en in de supermarkt in Boston kan geen samengesteld product meer vinden zonder maisolie, maiszetmeel of mais-fructosestroop, als ik tenminste niet ga zoeken in exclusieve gezondheidswinkels. Maar de bedrijven zijn hier tot op zekere hoogte in ieder geval eerlijk. Van Nederlandse producten blijft het een geheim of ze stiekem toch zijn gemaakt van goudgele, oneetbare mais.Farm Bill Naar boven Marion Nestle