AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 23/11/2007

Farm Bill

Als je bent wat je eet, dan is de gemiddelde Amerikaan van tegenwoordig een maiskolf. Zonder dat hij daarvan weet heeft. De Amerikaanse voedingspolitiek heeft een hoop geheimen - en de Farm Bill is daar eentje van.

Vraag: Waarom eet iedereen nou ja, bijna iedereen in Amerika hamburgers en Twinkies?

Antwoord: Niet omdat hamburgers en Twinkies zo lekker zijn, want dat zijn ze niet. Amerikanen eten hamburgers en Twinkies omdat ze zo goedkoop zijn. Een hamburger kost een dollar en een Twinkie veertig dollarcent. En dat komt door de Farm Bill.

De Farm Bill bestaat sinds 1933. [Wikipedia] Oorspronkelijk beschermde de landbouwwet de boeren tegen te lage prijzen voor hun gewassen. Nu bepaalt de Bill voor welke landbouwgewassen boeren subsidie krijgen. De helft van de negentig miljard dollar van de Bill gaat naar programma's voor schoollunches en voedselbanken. De andere helft gaat direct naar Amerikaanse boeren die mais, tarwe, soja en rijst verbouwen. Hoe meer van die gewassen boeren op hun land hebben staan, des te meer geld van de overheid krijgen ze. Het gevolg is dat de productie van mais en soja in de VS is geexplodeerd. Dat zie je terug op het bord van de Amerikaan.

High Fructose Corn Syrup is volgens onderzoekers een belangrijke veroorzaker van de obesitas-epidemie in Amerika. Het zoete goedje kwam pas op de markt toen de Farm Bill mais subsidieerde.

De Farm Bill gaf de laatste paar decennia vijftig miljard dollar aan maisboeren. Door die subsidies blijven de boeren mais verbouwen terwijl de mais-overschotten groeien. In bijna alle geraffineerde producten zit soja-olie of een ingredient uit mais. Zelfs de komkommer heeft een laagje maisolie om zich heen gekregen voor het transport naar de supermarkt. Sinds de Farm Bill mais subsidieert is de consumptie van High Fructose Corn Syrup vertienvoudigd. Geen wonder dat bijna zeventig procent van de Amerikanen te dik is.

Crap

Wat de boer niet kent eet hij niet, maar hij verkoopt het wel. De gemodificeerde mais die de Amerikaanse boer verbouwt is oneetbaar. Het maakt de boer niet uit.

"We know we make the poorest crap", vertelt een boer in King Corn, een film over de maisproductie in Amerika. [kingcorn.net] "We don't care, we sell it." In de film

FoodBattle.org over de Farm Bill

vertellen boeren dat ze verliezen op het verbouwen op mais. Het kost bijna twee keer zoveel om mais te verbouwen dan dat het opbrengt. Gelukkig krijgt de boer per vijfduizend kilo mais, de jaaropbrengst van een rugbyveld vol met mais, 28 dollar subsidie. Dankzij de Farm Bill.

Enig idee waarom transvet zo goedkoop is? Het wordt gemaakt van soja-olie en maisolie.

In de supermarkt kun je zien welke gevolgen de Farm Bill heeft gehad voor de prijzen van levensmiddelen, zegt Adam Drewnowski, hoogleraar Obesitas Epidemiology. Dremnowski liep door supermarkten met een dollar 68 eurocent - om te kijken hoeveel calorieen aan voedingsmiddelen hij daarvoor kon kopen. Voor een dollar kocht de hoogleraar twaalfhonderd kilocalorieen in de vorm van koekjes of chips, maar slechts tweehonderdvijftig kilocalorieen aan worteltjes. Met dezelfde dollar kocht Dremnowski 875 kilocalorieen aan frisdrank, of 170 kilocalorieen aan sinaasappelsap. [Am J Clin Nutr. 2004 Jan;79(1):6-16.]

Wat levensmiddelen goedkoop maakt zijn ingredienten als mais of soja, die door de Amerikaanse belastinggelden kunstmatig in prijs zijn verlaagd. Concerns als PepsiCo of Fritolay kopen die grondstoffen voor een habbekrats in en verdienen er vervolgens met een slimme reclamecampagne miljarden aan.Happy Meal Naar boven High Fructose Corn Syrup