AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 07/09/2007





Drive In

Ga je in Amerika met een warme maaltijd achter de kiezen naar de bioscoop, dan bestel je alsnog een drie-literbak popcorn, want dat hoort erbij. Zit je achter de televisie, dan eet je TV diners, chips of koekjes. Hoort er ook bij. En als er een speciale gelegenheid is, een receptie of een feest, dan eet je ook. Hoort er allemaal bij.

In landen met een diepgewortelde voedselcultuur bepalen de drie dagelijkse maaltijden het ritme van de dag. In Nederland eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner. In de VS is die traditie niet zo sterk. Hier eet je altijd. Fast food-restaurants zijn hier open tot één uur in de ochtend.

Het is niet ongewoon als Amerikanen om een uur of elf 's avonds complete maaltijdsalades, friet en hamburgers eten. Taco Bell introduceerde in 2006 een nieuwe maaltijd: het Fourth Meal is de maaltijd tussen avondeten en ontbijt.

De vanzelfsprekendheid waarmee Amerikanen voedsel consumeren merk je ook als je iets gaat drinken. Drinken betekent hier "drinken en ook iets eten". In Nederlandse kroegen krijg je tijdens het Happy Hour twee biertjes voor de prijs van één. Hier krijg je dan bij ieder biertje voor 25 cent een stuk gefrituurde kip of – zoals in een kroeg in Boston gebruikelijk is - een gratis pizza slice.

Als je geen gratis eten bij je drankje krijgt, dan bestel je het zelf. ’s Avonds in de kroeg komt het regelmatig voor dat iemand curry fries bestelt of een andere late night snack, zoals tortillachips met allerlei sauzen. Als het er staat, eet je er automatisch van mee. Eten dat voor je neus staat is onweerstaanbaar.

Eten doen Amerikanen ook in de auto. Amerikanen met een druk leven besparen tijd door in hun auto fast food te eten. Volgens een onderzoek van InsightExpress eet 44 procent van de Amerikanen in hun auto. [InsightExpress April 20, 2004]

Het fenomeen is zo ingeburgerd dat de Amerikaanse fast food-keten Sonic alleen maar Drive-Ins heeft. [Wikipedia]

De keten adverteert advertenties waarin de komieken T.J. Jagodowski en Peter Grosz - beter bekend als TJ en Pete, steeds weer terugkeren. Je ziet de twee mannen die in de auto frisdrank, ijs of burgers eten. Op YouTube vind je tientallen parodieen op de Sonic Drive-spotjes. De originele acteurs van de originele Sonic Drive-commercials hebben de grappigste onderscheiden met een prijs.

Andere fast food-ketens spelen in op de eten-in-de-auto-trend. Wendy's doet dat bijvoorbeeld met het spotje dat je hieronder ziet. Wendy's brings out the animal in you is een thema dat je in legio commercials van Wendy's ziet.

Zelfs Harvard School of Public Health kan zich niet aan de eet-altijd-en-overal-cultuur onttrekken. Geeft het instituut een borrel, dan vermeldt de uitnodiging dat er ook free food aanwezig is. En toen het instituut mensen wilde lokken naar een presentatie voor internationale studenten, was er een gratis lunch. Maar goed, het eten was in ieder geval gezond.

Dat kun je van het fast food dat je overal kunt kopen niet. Kook je zelf of eet je een thuisgemaakte maaltijd, dan consumeer je minder frisdrank, gefrituurd eten, verzadigd vet en transvet. Bovendien krijg je meer vezels en micronutrienten binnen, volgens een artikel in de Archives of Family Medicine. [Arch Fam Med. 2000 Mar;9(3):235-40.]

Thuis eten van een maaltijd die je zelf hebt klaargemaakt is echter een uitstervend verschijnsel in de VS. De twee mannelijke huisgenoten die ik hier heb zien langskomen heb ik nooit een zelfgemaakte maaltijd zien eten. Zelfs een boterham smeren doen ze niet. Hun ontbijt halen ze bij de plaatselijke deli. Meestal is het een broodje met ei, spek en kaas, of een ontbijt dat je kunt vergelijken met de producten op de Eat Smart-pagina van McDonald's.

's Middags eten ze ergens pizza of een sandwich, of ze strijken neer in een food court - een grote hal met alleen maar eettentjes. 's Avonds eten ze buitenshuis, of ze nemen een pizza mee naar huis. Ik vraag me af of ze wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Als Amerikanen wel thuis eten, dan gebeurt dat voor de televisie. Dat zie je terug in de supermarkt, waar de TV-maaltijden hoog liggen opgestapeld. Televisie-kijken en eten zijn in Amerika onlosmakelijk met elkaar verbonden. In TV-series zie je de acteurs niet voor niets altijd iets eten of drinken wanneer ze televisie kijken.

De eerste TV-maaltijden verschenen in 1954 in de winkels. Ze waren gekopieerd van vliegtuigmaaltijden. Hun ontwerpers hechtten meer aan gemak dan aan smaak. Ze zagen er destijds futuristisch uit, met hun aluminium schaal met driehoekige compartimenten. Die compartimenten maakten dat kinderen graag TV-maaltijden gebruikten. Kinderen houden niet van eten dat door elkaar loopt.

Als ik Amerikanen vertel dat ik iedere dag voor mezelf een gezonde maaltijd kook, kijken ze me raar aan. Het is niet normaal dat je in Amerika je eigen eten verzorgt. Er zijn zoveel mogelijkheden om buiten huis te eten, dat je wel gek bent als je tijd en energie in het koken stopt. Waar ik werk, op de voedingsafdeling van Harvard, komt het nog wel eens voor dat iemand zijn eigen lunch maakt. Maar die 'gezonde' mensen eten hun lunch dan wel achter hun computer op.



Reuze Keuze Naar boven