AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 21/07/2007

Alcohol

De eerste keer dat ik ging stappen, dacht ik dat Amerikanen onbeleefde drinkers waren. Iedereen haalt zijn eigen drankje en niemand vraagt of je iets wil drinken. Ik verbaasde me daarover, totdat iemand me vertelde dat je per persoon maximaal twee drankjes mag bestellen. Even een rondje halen zit er in Massachusetts dus niet in.

In Amerika is alcohol duur. Het is op de meeste plaatsen illegaal en het is moeilijk te krijgen. Sinds de invoering van de National Minimum Drinking Age Act of 1984 [www.alcoholpolicy.niaaa.nih.gov]

Barenaked Ladies: Alcohol
"I love you more
Than I did the week before
I discovered alcohol
Would you please ignore
That you found me on the floor
Trying on your camisole"

is de leeftijdsgrens waarbij je alcohol mag kopen in alle staten 21 jaar. De belangrijkste reden voor de hoge leeftijdsgrens is het hoge aantal verkeersongelukken onder jongeren. Die omzeilen de leeftijdsgrens met gemak. Iedereen onder de 21 jaar heeft een fake ID. Maar ook twintigers en sommige dertigers moeten zich legitimeren bij het bestellen van een drankje. Als buitenlander is je paspoort of rijbewijs het enige identificatiebewijs dat personeel aanneemt om je geboortedatum te controleren.

In Amerika heeft elke staat zijn eigen alcoholwetten. Wikipedia heeft een apart lemma daarover. [Wikipedia] Meestal mogen bars of clubs alcohol schenken tot twee uur s nachts. Een overtreding, en de zaak is zijn vergunning kwijt. Om dat te voorkomen sluiten bars en clubs meteen maar om twee uur s nachts.

Een uitzondering op die regel zijn Nevada en New York.


In Nevada mag je zelfs 24 uur per dag drinken en legaal dronken over straat lopen.

Drinken

Alcohol drinken is een ander verhaal. In sommige staten is het niet verboden alcohol te drinken als je jonger bent dan 21. In New York bijvoorbeeld mogen ouders toegestaan hun kind een alcoholisch drankje inschenken, als ze maar niet aan de bar zitten. Er zijn er maar enkele staten die binnenhuis drinken door jongeren strafbaar stellen.

Boston, volgens inwoners een conservatieve stad, waarschuwt zijn bewoners met grote borden langs de paden als er in het park een alcoholvrije zone aankomt. Al is het mij nog steeds onduidelijk of ik buiten de alcohol free zone wel in het openbaar mag drinken. Wanneer ik langs zon bord fiets met een fles wijn in mijn rugzak knijp ik hem toch wel even.

In Amerika ontmoedigt de overheid het gebruik van alcohol. Supermarkten verkopen geen alcoholische dranken, omdat de meeste staten de verstrekking van alcoholvergunningen beperken. Er zijn speciale liquor stores [Wikipedia] waar alle alcohol te koop is. Deze winkels hebben niet zoals de Gall&Gall een sjiek imago, maar zien er wat vervallen en sjofel uit. Een beetje drinkbare fles wijn kost er minstens acht dollar: evenveel als een biertje in een club.

Dat is het gevolg van belastingen. De brouwerij, de groothandel en de liquor store betalen allemaal apart belasting voor het maken of verhandelen van alcohol. Een winkel die twee soorten alcohol verkoopt, bijvoorbeeld wijn en bier, betaalt twee keer belasting. Vandaar dat je vaak liquor stores ziet die alleen wijn of alleen bier verkopen.

Net als light-frisdranken zijn de light-biersoorten populair, mede dank zij de reclames. Bierfabrikanten proberen door advertenties voor alcoholvrije dranken hun merk onder de aandacht te krijgen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat de overheid ingrijpt wegens het maken van onoirbare advertenties. De industrie produceert dus niet alleen alcoholvrije dranken om matige drinkers te plezieren.

Beer ball

De Amerikaanse versie van de thuistap is de beer ball: een bowlingbal met bier, die je met een tapje uit kunt krijgen. Studenten onder de 21 mogen niet drinken in de bars, dus zijn er regelmatig feesten met beer-balls in studentenhuizen. De politie is alert op deze feesten. In september, wanneer de Universiteiten en dus ook de studentenfeesten weer beginnen, vallen er volgens studenten er regelmatig politieagenten op studentenfeestjes binnen. Het loopt er meestal op uit dat de beer balls en andere drank in beslag wordt genomen.

De Franse paradox is ook hier doorgedrongen. Harvard laat op zijn site [hsph.harvard.edu] ook de gunstige kant van alcohol zien.

Naarmate het opleidingsniveau stijgt neemt het regelmatig gebruik van alcohol toe. [www.niaaa.nih.gov] De vrijdagmiddagborrel wordt in kroegen rondom de Universiteiten in Boston dan ook druk bezocht. Tussen vijf en zeven 's middags zitten de kroegen bomvol met wetenschappers en ziekenhuispersoneel. Rond negen uur stromen de kroegen en restaurants doordeweeks weer leeg.
s Morgens is het weer vroeg op.We 'll Be Right Back Naar boven Big, Bigger, Biggest