Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & studies       Testuitslagen       Onbekende anabolen    

1 9 - 0 1 - 2 0 0 9

  Alweer: inval bij Pat Arnold (anthonyrobertsonline.com 16 January 2009) [Offline]
De DEA is binnengevallen bij de vader van androstenedione, DMT, THG, 6-OXO, 11-OXO en 1-AD - en nog veel andere steroidhormonen voor sporters. Dat meldt Anthony Roberts op zijn blog. Roberts hoorde via-via dat de DEA bij Arnolds bedrijf ErgoPharm met een huiszoekingsbevel had aangebeld - en er bepakt en bezakt met dozen weer
Alweer: inval bij Pat Arnold
was vertrokken. "Waarschijnlijk documenten", speculeert Roberts.
Mogelijk heeft de inval te maken met een dopingzaak in het Amerikaanse baseball. In het testprogramma van de Major League Baseball is J.C. Romero als dopinggebruiker door de mand gevallen. Welk middel Romero zou hebben gebruikt is niet bekend, maar Romero ontkent alles. Hij zegt dat hij in een GNC [een supplementenwinkel - red.] het door ErgoPharm gemaakte 6-OXO Extreme heeft gekocht. [ESPN January 6, 2009]
6-OXO is 6-oxo-androstenedione. [Structuur hieronder.] Het is in de EU verboden, maar in de VS legaal. De verbinding blokkeert het enzym aromatase, dat testosteron omzet in estradiol. Als je 6-OXO slikt zou je testosteronspiegel daarom stijgen.
De Major League Baseball heeft het door Romero gekocht potje 6-OXO getest - en een verbinding gevonden die niet de beugel kan.
6-Oxo-androstenedione
En welke verbinding dat is, dat is ook niet bekend.
Anthony Roberts poneert op zijn blog de mogelijkheid dat er iets bij ErgoPharm is misgegaan, en dat er stoffen - metabolieten of niet weggezuiverde analogen terecht zijn gekomen in 6-OXO. Niet onmogelijk, natuurlijk. Belgische onderzoekers vonden jaren geleden ook al rare dingen in Arnolds 1-AD. [J Steroid Biochem Mol Biol. 2002 Dec;83(1-5):245-51.] Arnold brengt nu 1-DHEA op de markt, met daarin een precursor van 1-testosteron. In de productie van 1-DHEA komen stoffen vrij die aanleiding voor een sappige dopingtest kunnen geven, aldus Roberts.
ErgoPharm valt onder Proviant Technologies. We vonden op het web een bericht waarin Proviant reageert op de aantijgingen. [sportingnews.com January 13, 2009] [Offline]
Het bericht maakt duidelijk dat ook Proviant niet precies weet waarop Romero nou is betrapt, of welk middel in 6-OXO is gevonden. Voorlopig gaat Proviant er van uit dat het gaat om good old
Alweer: inval bij Pat Arnold
androstenedione [structuur hiernaast] zou moeten zijn: een directe precursor van testosteron, die in de VS jarenlang legaal op de markt is geweest en in 2004 is verboden. Dat tests androstenedione in 6-OXO vinden is prima mogelijk, zegt Proviant. De tests die androstenedione opsporen reageren ook op 6-oxo-androstenedione.
Als Proviant gelijk heeft, dan is die inval overdreven.
Roberts is er echter niet helemaal gerust op. In recente posts laat Arnold - foto hieronder - weten dat hij bezig is met SARMS, de opvolgers van de anabolen met een steroidskelet. Hij is vooral bezig met S4. Maar, zegt Arnold in die posts, hij vindt S4 te duur. En je hebt er toch al zoveel van nodig.
"Voor iemand als Arnold is het erg onvoorzichtig om publiekelijk te praten over ondetecteerbare doping", verzucht Roberts, referend aan Arnolds rol in de Balcozaak. Roberts denkt dat de DEA op basis van Arnolds postings het vermoeden gekregen dat Arnold zijn supplementen in het geniep verrijkt met verboden spul.
Dat gebeurt in de supplementenindustrie wel vaker. Het prostaatsupplement PC-SPES was bijvoorbeeld een nachtmerrie-achtige cocktail van medicijnen [washingtonpost.com September 5, 2004], in het afslankmiddel StarCaps zat een diureticum en in Jungle Warfare zat, tsja, dat weten we niet precies.
Toch gelooft Roberts niet dat Pat Arnold iets stiekem in zijn supplementen zou stoppen wat daar niet in hoort. Daar is Arnold de man niet naar.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken