0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Krachttraining & zuurstof    

1 5 - 0 3 - 2 0 0 9

  Alcohol drinken na training remt spiergroei (J Sci Med Sport. 2009 Feb 18. [Epub ahead of print].)

Als je traint met gewichten en geregeld gaat stappen, dan ben je er proefondervindelijk allang zelf achter gekomen - maar het is altijd leuk als je je eigen inzichten bevestigd ziet door serieus wetenschappelijk onderzoek. Alcohol drinken na een zware training vertraagt het herstel van je spierkracht, en vermindert dus de groeiprikkel van een krachttraining.

Als je traint met gewichten en geregeld gaat stappen, dan heb ben je er proefondervindelijk allang zelf achter gekomen - maar het is altijd leuk als je je eigen inzichten bevestigd ziet door serieus wetenschappelijk onderzoek. Alcohol drinken na een zware training vertraagt het herstel van je spierkracht, en vermindert dus de groeiprikkel van een krachttraining.
Sportwetenschappers van de Nieuw-Zeelandse Massey University onderzochten het effect van alcohol op het herstel van training omdat ze het sportwereldje maar al te goed kennen. "Many sportspeople, particularly those involved in team-based sports, regularly ingest moderate to large volumes of alcohol (ethanol) in the hours after training or competition as a means of celebrating, socialising or bowing to sponsorship commitments."

Het effect van zware training kun je goed onderzoeken door proefpersonen 'negatief' te laten trainen: ze laten de stang zelf zakken, maar de opgaande beweging doen ze samen met een spotter. Zo kunnen sporters trainen met gewichten die ze niet zelf omhoog zouden kunnen brengen. Het effect van alcohol drinken na zo'n eccentrische trainingwas nog nooit eerder onderzocht.

De proefpersonen deden eerst drie sets van maar liefst honderd reps op een leg-extensionmachine. De onderzoekers moedigden de proefpersonen - gezonde jonge mannen van gemiddeld 23 jaar, die met gewichten trainden en ook geregeld alcohol dronken - aan om tijdens elke rep zoveel mogelijk weerstand te bieden aan de neergaande beweging van de machine. Na de training dronk de ene groep sinaasappelsap, en de andere groep sinaasappelsap met wodka. De wodkagroep consumeerde tachtig gram alcohol. Dat komt neer op acht glazen wijn of bier.

Op de figuur hieronder zie je hoe de beide groepen na de training herstelden. OJ = sinaasappelsapgroep, ALC = alcoholgroep.


Als je traint met gewichten en geregeld gaat stappen, dan heb ben je er proefondervindelijk allang zelf achter gekomen - maar het is altijd leuk als je je eigen inzichten bevestigd ziet door serieus wetenschappelijk onderzoek. Alcohol drinken na een zware training vertraagt het herstel van je spierkracht, en vermindert dus de groeiprikkel van een krachttraining.


Op de drie momenten na de training dat de onderzoekers de peak torque - zeg maar: de maximale kracht - meetten, was die bij de sinaasappelgroep 12, 28 en 19 procent lager dan voor de eccentrische beproeving. Bij de wodkagroep was dat afname 34, 40 en 34 procent lager.

Op de concentratie van het enzym creatinekinase in het bloed, een merker voor spierschade, had de alcohol-inname geen effect. De proefpersonen hadden ook niet meer last van spierpijn.

De onderzoekers vermoeden dat alcohol de zenuwen aantast die de spieren na een training prikkelen om te groeien. Ook vermoeden ze dat het alcohol de aanmaak van cytokines remt, waarmee het immuunsysteem na fysieke inspanning beschadigde spierweefsels opruimt en herstelt. Moleculaire onderzoekers hebben andere inzichten. Volgens hen remt alcohol het plakken van energiegevende fosforgroepen aan anabole signaalmoleculen in de spiercel.

"Our observations suggest that participants in sports should be encouraged to avoid alcohol intake in the post-event period if optimal recovery is required", besluiten de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken