Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslankmedicijnen       Afslanken       Vetzuchtepidemie    

2 7 - 1 2 - 2 0 0 9

  Afvallen met meer maaltijden per dag gaat niet vlotter (Br J Nutr. 2009 Nov 30:1-4. [Epub ahead of print].)

Als je wilt afvallen moet je je inname van voedsel verdelen over meerdere momenten per dag. Zo voorkom je dat je stofwisseling inzakt. Dat vertellen dieetgoeroes nu al tientallen jaren aan iedereen die wil afvallen. Helemaal niet nodig, aldus een kleine studie van de University of Ottawa.

De Canadezen lieten zestien gezonde dikkerds 8 weken afslanken met een dieet dat dagelijks 700 kcal minder leverde dan de dikkerds verbrandden. De samenstelling van het dieet gehoorzaamde aan de gevestigde inzichten in de voedingswetenschap over wat voor voeding gezond is.

De ene helft van de proefpersonen at op 3 momenten van de dag: bij het ontbijt, de lunch en het diner. De andere helft at op 6 eetmomenten - en snackte tussen de maaltijden door. Gemiddeld at de high meal frequency-groep dagelijks 202 kcal in de vorm van snacks. De totale hoeveelheid energie die beide groepen aten was uiteraard gelijk.

Hieronder zie je wat 8 weken dieet deed met het gewicht en de lichaamssamenstelling van beide groepen.


high meal frequency

low meal frequency

Body wt (kg)

-4.6

-5.3

Fat mass (kg)

-3.2

-3.1

Lean body mass (kg)

-1.8

-2.6


De high meal frequency-groep verloor iets meer vet en hield iets meer vetvrije massa vast, maar de verschillen tussen beide groepen waren niet significant. Dat gold ook voor de verschillen tussen de aanmaak van de eetlusthormonen ghreline en PYY. De figuur hieronder vertelt wat er gebeurde met de aanmaak van ghreline bij beide groepen. Driehoekjes: high meal frequency-groep; vierkantjes: low meal frequency-groep; doorgetrokken lijn: voor het dieet; stippellijn: na het dieet.


Afvallen met meer maaltijden per dag gaat niet vlotter


"We thus conclude under the conditions described in the present study that increasing meal frequency does not promote increased body weight loss", besluiten de onderzoekers hun artikel. Als ze meer proefpersonen hadden gebruikt was dat misschien anders geweest.

De ervaring van veel naturelbodybuilders is dat meerdere eetmomenten wel voorkomen dat het metabolisme inzakt. Voorwaarde is wel dat je tijdens die extra eetmomenten vooral eiwitten inneemt, en dan liefst een hoeveelheid van dertig gram eiwit - 120 kcal - of meer.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken