0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Arginine     Afslanksupplementen  Afslanksupplementen     Visolie  Visolie    

2 7 - 0 8 - 2 0 1 0

  Afvallen met combinatie van visolie en L-arginine (J Clin Biochem Nutr. 2009 May;44(3):266-74.)

In Japanse winkels ligt de maaltijdvervanger Dr Baans, een designer-food met twee bioactieve stoffen die de verbranding van lichaamsvet zouden moeten versnellen. De combinatie werkt, schrijven onderzoekers van de Niigata University in de Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition.

Afvallen met combinatie van visolie en L-arginine
Scheur een zakje Dr Baans open, kieper het poeder in een glas van 250 ml en doe er water bij. Na even roeren is het eindresultaat een drinkmaaltijd van 170 kcal met 12 gram melkeiwit, 12 gram koolhydraten, biergist, een gram L-arginine en 150 mg van het visvetzuur DHA. De laatste 2 bestanddelen zouden in ieder geval in theorie de verbranding kunnen verhogen.

In een Franse studie verloren dikke vrouwen in 2 maanden 3.3 kilo lichaamsvet toen ze elke dag 3 gram visoliecapsules slikten. Geef je mannen drie weken lang dagelijks 6 gram visolie, dan verbranden ze in rust en tijdens inspanning meer vet en minder koolhydraten.

L-Arginine ken je waarschijnlijk vooral als een stikstofmonoxide(NO)-precursor, en NO als een spierversterkende signaalstof. L-Arginine vermindert in een dagelijkse dosis van 8 gram volgens een humane studie de afbraak van spierweefsel door een strikt dieet, maar versnelt daarentegen de afbraak van de vetmassa.

Dus wat gebeurt er als je visolie en L-arginine combineert? Een echt antwoord geven op die vraag doet de Japanse studie niet. De onderzoekers lieten 15 dikke proefpersonen 3 maanden hun ontbijt vervangen door Dr Baans en keken vervolgens of de proefpersonen afvielen. Ze kunnen niet zeggen of de effecten van het designer-food het werk waren van de bioactieve stoffen in de maaltijdvervanger, of van een ordinaire vermindering van de dagelijkse kcal-inname. Maar goed.

Afvallen deden de proefpersonen in ieder geval wel. Ze verloren 1.2 kilo lichaamsgewicht en hun vetpercentage verminderde met 3.2 procent.


Afvallen met combinatie van visolie en L-arginine

Afvallen met combinatie van visolie en L-arginine


De onderzoekers gaven Dr Baans ook aan dikke muizen, en dienden de muizen daarna een gelabelde vetstof toe. Hoe meer metabolieten ze daarvan terugvonden in de muizen, des te beter breken zetten muizen vet om in energie, beredeneerden de onderzoekers.

Hierboven staan de witte balken voor de concentratie van de metaboliet in het hart en de skeletspieren van normale muizen die geen Dr Baans kregen. De zwarte balken staan voor dikke muizen die ook geen slankmakend designer-food door hun voer kregen, de grijze balken staan voor dikke muizen die het poeder wel toegediend kregen.

De Japanse overheid betaalde het onderzoek. Het onderscheid tussen bedrijfsleven en overheid, is in Japan vaag. Het idee dat overheidsonderzoek het algemeen belang dient, en niet een bedrijfsbelang, leeft niet bij de Japanse ministeries die samenwerken met bedrijven.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken