0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslamkmedicijnen       Afslanksupplementen       Afvallen       Overgewicht    

2 0 - 1 1 - 2 0 1 0

  Afvallen gaat beter na de overgang (Nutr J. 2007 Oct 25;6:31.)

De spiermassa van vrouwen die de overgang zijn gepasseerd is beter bestand tegen afslankpogingen dan die van jongere vrouwen. Dat ontdekten onderzoekers uit het Duitse Freiburg door een experiment met een groep vrouwen van gemiddeld 43 jaar en een groep post-menopausale vrouwen van gemiddeld 58.

Veel onderzoekers denken nog steeds dat de groei van de vetlagen na de overgang onvermijdelijk is. Dat idee is gevoed door Eric Poehlman, een Amerikaanse onderzoeker die tot voor kort gold als 'de' expert op het gebied van de overgang. Poehlman verkondigde dat vrouwen na de overgang hormoonpreparaten nodig hadden om gezond te blijven. De man fraudeerde zijn onderzoeksresultaten echter bij elkaar. Hij heeft gevangenisstraf gekregen, maar zijn studies zetten tot op de dag van vandaag wetenschappers op het verkeerde been.

De onderzoekers lieten hun vrouwen, die allemaal een BMI van iets boven de 30 hadden, gedurende 24 weken 1-2 maaltijden per dag vervangen door een shake van het op yoghurt en soja gebaseerde Almased. Een shake bevatte 180 kcal, 1.5 g vet, 16 g koolhydraten en 25 g eiwit.

De Almased Wellness Corporation [www.almased.com] financierde de studie.

De vrouwen zaten de eerste 6 weken van hun dieet op 1000 kcal/dag. De laatste 18 weken verhoogden de onderzoekers de inname tot 1500 kcal/dag. De vrouwen deden 2 keer per week een uur aan duurtraining.


Afvallen gaat beter na de overgang


Bw = body weight, fm = fat mass.

Bij de vrouwen in de pre-menopausegroep bestond 21 procent van het verloren gewicht uit spiermassa, bij de vrouwen in de post-menopausegroep was dat percentage bijna nul. Wel verloren de vrouwen in de pre-menopausegroep meer vet in hun buikholte. Dat vet is gevaarlijker dan ander vet, denken onderzoekers.


Afvallen gaat beter na de overgang


Afvallen gaat beter na de overgang


De bloedwaarden van de post-menopausale vrouwen waren voordat de proef begon minder gunstig dan die van de jongere vrouwen, maar verbeterden fors door de afvalkuur. De waarden die iets zeggen over de gevoeligheid voor insuline en de kans op hartaanvallen verbeterden bij de post-menopausale vrouwen meer dan bij de jongere vrouwen.

Na de overgang gaat afvallen dus niet alleen beter, maar het draagt ook nog eens meer bij aan de gezondheid, concluderen de Duitsers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken