Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Thee       Afslanksupplementen       Afvallen    

2 3 - 0 4 - 2 0 1 0

  Afslanksupplementen met groene thee werken niet zonder beweging (Eur J Clin Nutr. 2010 Apr 7. [Epub ahead of print].)

Matig gedoseerde afslanksupplementen met groene thee-extracten laten het lichaam meer vet verbranden, maar verhogen het energieverbruik niet. Uit een onderzoek van DSM, een fabrikant van groene thee-extracten, kun je afleiden dat stackers op basis van groene thee pas werken als je erbij sport. Liefst op een lege maag.

Stackers met groene thee werken niet zonder beweging

Stackers met groene thee werken niet zonder beweging

Stackers met groene thee werken niet zonder beweging
Onderzoekers van Universitary Medicine Berlin en DSM Nutritional Products publiceren binnenkort in de European Journal of Clinical Nutrition een studie waarvoor ze proeven deden met tien dikke mannen. De mannen kregen drie dagen supplementen. De onderzoekers deden hun metingen op dag 3 van de proef. Tijdens de eerste vijf uur van de metingen waren de proefpersonen nuchter. Daarna kregen ze een maaltijd, en gingen de metingen nog eens vier uur door.

De onderzoekers deden per proefpersoon 5 metingen: eentje toen de mannen een placebo kregen, 300 mg EGCG [low EGCG], 600 mg EGCG [high EGCG], 200 mg cafeïne of een supplement met 200 mg cafeïne en 300 mg EGCG. De mannen verdeelden hun doses over twee momenten per dag. Op dag 3 namen ze hun dagelijkse dosis in één keer 's ochtends in. Ze namen hun capsules een uur voor een maaltijd in met een beetje water.

De supplementen verhoogden het totale energieverbruik [EE] van de mannen niet. De figuur hieronder heeft betrekking op het supplement met 200 mg cafeïne en 300 mg EGCG. De figuren voor de andere supplementen verschillen niet wezenlijk. Zwart = placebo; wit = supplement.


Stackers met groene thee werken niet zonder beweging


De onderzoekers bestudeerden de mannen eerst nuchter, gaven ze na 300 minuten een maaltijd, en bestudeerden de mannen daarna nog eens vier uur.

De supplementen veranderden de herkomst van de energie die het lichaam verbruikte. Door hun supplementen gingen de proefpersonen meer vetten gebruiken als brandstof, maar minder koolhydraten. Voor sporters zou dat effect gunstig zijn - maar de proefpersonen deden niet aan sport.


Stackers met groene thee werken niet zonder beweging

Stackers met groene thee werken niet zonder beweging


De zwiep naar beneden is het gevolg van de maaltijd die de mannen kregen. Die bestond trouwens voor 50 energieprocent uit koolhydraten, voor 15 procent uit eiwit en voor de rest uit vet.

De verhoging van de vetverbranding was het duidelijkst bij de mannen die 300 mg EGCG en 200 mg cafeïne slikten - maar ook bij hen nam het totale energieverbruik door het lichaam niet toe.

Je zou op basis van het onderzoek kunnen speculeren dat de combinatie van EGCG en cafeïne beter werkt als je een low carb dieet volgt. Maar als je kijkt de concentratie vrije vetzuren [NEFA] in het bloed, dan dringt zich een ander idee aan je op. Vooral de combinatie van cafeïne en de EGCG met cafeïne verhoogt de concentratie. Zwart = placebo; wit = supplement.


Stackers met groene thee werken niet zonder beweging


"Although within the physiological range, fasting plasma nonesterified fatty acids were significantly higher with 200mg caffeine and the combination of 300mg EGCG/200mg caffeine when compared with 300mg EGCG alone, suggesting that lipid mobilization slightly exceeded the capacity of lipid oxidation when caffeine is consumed either alone or with EGCG", schrijven de onderzoekers.

Als de proefpersonen erbij hadden bewogen hadden de supplementen waarschijnlijk wel het totale energieverbruik verhoogd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken