Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslankmedicijnen       Analyses       Afslanksupplementen    

1 5 - 0 5 - 2 0 1 0

  Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel (Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2010 Apr 29:1-14. [Epub ahead of print].)

Toen analisten van de Université de Toulouse 20 afslanksupplementen uit webwinkels onderzochten, ontdekten ze dat in 14 daarvan stoffen zaten die niet in supplementen thuishoren en bovendien niet op het label stonden vermeld. Ze kwamen vooral het eetlustremmende en amfetamine-achtige sibutramine tegen. Op de tweede plaats kwam het laxeermiddel phenolphtaleine.

Sibutramine
Sibutramine [structuurformule hiernaast] mag sinds een paar maanden in de EU niet meer als medicijn worden verkocht. Die beslissing was het gevolg van een grote Europese studie die aantoonde dat sibutraminegebruikers 16 procent meer kans hebben op ernstige hart- en vaatziekten dan niet-gebruikers. Buiten de EU is sibutramine nog als medicijn verkrijgbaar.

Laxeermiddelen met phenolphtaleine zijn in de VS in de late jaren negentig van de markt gehaald toen phenolphtaleine in dierstudies kankerverwekkend bleek te zijn. [J Natl Cancer Inst. 2000 Dec 6;92(23):1943-4.]

Hieronder reproduceren we een paar analyseresultaten uit de Franse publicatie.

Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel
1. Hyperdrive 3.0+
Een maand geleden schreven we al dat de amfetamine oxilofrine alias methylsynefrine in ALRI's Hyperdrive 3.0+ de Amerikaanse wielrenner Flavia Oliveira op een dopingschorsing van 2 jaar kwam te staan. Die stof vonden de onderzoekers ook in de batch 110802 die zij onderzochten. In een capsule zit 38 mg van het goedje. [Van natuurlijke oorsprong? We kunnen het ons bijna niet voorstellen....] Inclusief 185 mg cafeïne en 75 mg vitaberine, een excentrieke analoog van vitamine B1. Al die stoffen staan op het etiket. Daarop staat ook dat er in Hyperdrive 3.0+ lipoic acid en tyrosine ethyl ester zit. Die 2 stoffen konden de onderzoekers echter niet vinden. De andere natuurlijke verbindingen op het etiket vonden de onderzoekers in very low amounts.

Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel
2. Lipro
Lipro diet pills van China Karyhen International bevatten volgens het etiket uitsluitend Chinese kruiden. Nou, vergeet het maar. In een Liprocapsule zit ongeveer 30 mg sibutramine. Daarnaast bevatten ze very low amounts of natural sugars including glucose. De geanalyseerde pillen hadden het batchnummer 20081020.

Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel
3. Botanical Slimming
Het Chinese Meizitang maakt afslankproducten als Botanical Slimming Soft Gel en Botanical Slimming Herbs, die volgens de fabrikant barstensvol afslankstoffen van Moeder Natuur zitten. Ha! Dus niet. Per capsule Botanical Slimming Soft Gel [getest: batchnummer 20081006] vonden de onderzoekers 12 mg sibutramine, net als in de capsules Botanical Slimming Herbs [getest: batchnummer 0991-8280809]. In een capsule Botanical Slimming Herbs zit bovendien ook nog 4 mg phenolphtaleine. Natuurlijke bestanddelen waren alleen in minuscule hoeveelheden aanwezig. Producent Meizitang kwam in 2006 in opspraak toen Duitse voedselautoriteiten sibutramine ontdekten in de LiDa-afslankproducten van Meizitang.

Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel
4. 2 Day Diet
In het Japanse 2 Day Diet zit volgens het label de athentieke Japanse Lingzhi slimming formula. Goed voor natuurlijk gewichtsverlies en een oplossing van een eventuele constipatie. En dat allemaal puur natuur? Natuurlijk niet. In een capsule van het batchnummerloze product vonden de onderzoekers 11 mg sibutramine en "very low amounts of natural compounds including glucose and fatty acids".

Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel
5. Perfect Slim
Waarschijnlijk wordt het batchloze Perfect Slim gemaakt door het Japanse Chun Tian, net als Perfect Slim Cherry [getest: batchnummer 2007070183] en Perfect Slim Grape [getest: batchnummer 2007080601]. De samenstelling van de capsules is in ieder geval bijna identiek. In een capsule van de supplementen zit een mengsel van 13-20 mg sibutramine, 40-66 mg phenolphtaleine, vitamine C plus "very low amounts of natural compounds". In Perfect Slim Grape zit geen vitamine C.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken