0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Plantaardige extracten       Afslanksupplementen       Afvallen    

1 0 - 1 2 - 2 0 1 0

  Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva (Exp Biol Med (Maywood). 2009 Dec;234(12):1445-9.)

Onderzoekers van de Kao Corporation hebben ontdekt dat alcoholextracten van de bloemen van Hemerocallis fulva [hieronder] vetcellen dwingen hun inhoud af te staan aan de bloedbaan. Nou zijn er een heleboel extracten die dat kunnen, maar het lijkt erop dat het mechanisme achter het afslankeffect van Hemerocallis fulva iets bijzonders is.

Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva
Toen de onderzoekers Hemerocallis fulva-extracten [HE] bij vetcellen van ratten brachten, gebeurde er aanvankelijk niks. Maar toen de onderzoekers ook noradrenaline [NA] bij de cellen brachten verhoogde het Hemerocallis fulva-extract de hoeveelheid van het molecuul cAMP in de vetcel. Een beetje. Hogere concentraties Hemerocallis fulva leidden niet tot meer cAMP.


Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva


CAMP is een second messenger. Nadat adrenaline de beta-adrenoceptoren heeft geprikkeld, wordt het enzym adenylate cyclase actiever en neemt de concentratie cAMP toe. Via het enzym cAMP-dependent protein kinase A (PKA) wordt daardoor weer een ander enzym, hormone-sensitive lipase (HSL), actief. Dat enzym dwingt vetcellen hun inhoud af te geven aan de bloedbaan.

Hoewel meer Hemerocallis fulva niet leidt tot meer cAMP, leidt meer Hemerocallis fulva in combinatie met adrenaline wel tot een verhoogde afgifte van glycerol. Dat betekent dat de vetcellen hun vetzuren loslaten. Zoals je ziet versterkt Hemerocallis fulva het effect van het oerdegelijke cafeïne.


Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva


Cafeïne remt het enzym phosphodiesterase en verhoogt zo de concentratie cAMP. Hemerocallis fulva heeft dus cAMP nodig. Herhalen de onderzoekers hun proeven met een cAMP-analoog [dbcAMP], dan versterken de analoog en het Hemerocallis fulva-extract elkaars werking. Herhalen de onderzoekers hun proeven met een blokker van PKA, dan doet het extract niets meer.


Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva

Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva


Hemerocallis fulva werkt op een andere manier dan de gangbare afslanksupplementen, concluderen de onderzoekers: meer downstream. Dat maakt dit een interessante stof voor afslankstacks.

Traditionele genezers gebruiken Hemerocallis fulva niet. Maar aan de andere kant zijn de bloemen van de plant eetbaar. Je vindt zelfs recepten met Hemerocallis fulva op het internet. Met de bijwerkingen van het extract zal het wel loslopen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken