Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vetzuchtepidemie       Thee       Super-foods       Afslanksupplementen    

2 6 - 0 2 - 2 0 0 7

  Afslankfrisdrank Enviga verhoogt energieverbruik met honderd kilocalorieen per dag (Obesity (Silver Spring). 2007 Feb;15(2):349-55.)
Sinds de jaarwisseling is er een nieuw afslankproduct op de Nederlandse markt. [VMT 16-10-2006] [Offline] Geproduceerd door twee grote voedingsbedrijven met naam, en met een formule die is beproefd in de supplementenindustrie. Toch hoor je verrekt weinig over Enviga. Ergogenics heeft een donkerbruin vermoeden waarom.
In oktober 2006 maakte Coca-Cola bekend dat het samen met Nestle een afslankfrisdrank ging lanceren die Enviga heette. [TheCoca-ColaCompany.com October 11, 2006] [Offline] Het product, zo bleek uit een studie die Nestle had laten verrichten, verhoogde het energieverbruik met zestig tot honderd kilocalorieen
Enviga
per dag.
Coca-Cola zet alles op alles om 'gezonde' frisdranken te lanceren. De verkoop van de gewone cola's loopt sinds 2005 in alle westerse landen terug, omdat consumenten gezonder willen gaan leven. Suikervrije en verrijkte producten lopen daarentegen goed, en bovendien willen kopers daar ook meer voor betalen.
Maar werkt Enviga inderdaad?
De Amerikaanse consumentenorganisatie The Center for Science in the Public Interest gelooft van niet, en heeft daarom een aanklacht tegen Coca-Cola ingediend. [CSPI February 1, 2007] Volgens het Centrum is Enviga "just a highly caffeinated and over-priced diet soda, and is exactly the kind of faddy, phony diet aid it claims not to be".
Even na de aanklacht verscheen de studie naar de effectiviteit van Enviga in Obesity.
In dat onderzoek kregen dertig gezonde jonge mannen en vrouwen drie maal daags een blikje van 250 milliliter Enviga. Elk blikje bevat 700 milligram groene thee-extract (met EGCG), 100 milligram cafeine en 211 milligram calcium.
De figuur hieronder vertelt je wat, volgens een studie die drie dagen duurde, de driemaaldaagse inname van Enviga deed met het metabolisme.

Afslankfrisdrank Enviga verhoogt energieverbruik met honderd kilocalorieen per dag

Overigens: van de dertig proefpersonen reageerden er zes precies anders dan je zou verwachten. Zij gingen juist minder calorietjes verbranden door de combi van groene thee en cafeine. Nederlandse onderzoekers stuitten al eerder op zo'n effect. De voornaamste kritiek van het Centrum op de studie is echter de duur van het onderzoek. Hoe kun je nou beweren dat je van een product afvalt, als je het nooit langer dan drie dagen achtereen aan proefpersonen hebt gegeven?
Overigens heeft is de staat Connecticut een proces tegen Coca-Cola begonnen na de introductie van Enviga. Aanklager Richard Blumenthal had geen goede woord over voor Enviga. "Unless there are credible scientific studies to support these calorie-burning claims, they may be nothing more than voodoo nutrition", aldus Blumenthal. [CNN February 5 2007]

2 3 - 0 2 - 2 0 0 7

  Vet-goeroe Udo Erasmus is een jokkebrok (Voedingsmiddelen Industrie December 2006) [Offline]
Ontluisterend stukje over Udo Erasmus, de schrijver van de bestseller Fats That Heal, Fats That Kill. Een generatie voedingsfanaten is ermee opgegroeid.
Maar volgens het stuk is Erasmus niet de internationally recognized authority on the role of fats, oils, and
Vet-goeroe Udo Erasmus is een jokkebrok
cholesterol in human health
die hij zegt te zijn. Een wezenlijke bijdrage aan de wetenschappelijke artikelen, waarvan Erasmus claimt de auteur te zijn, heeft hij niet geleverd.
Die artikelen dateren uit de jaren zestig en zeventig. Erasmus is co-auteur, de belangrijkste auteur van de artikelen is de Canadese bioloog David Suzuki van de University of British Columbia.
'Ik heb Udo herhaaldelijk gevraagd of hij de verwijzingen naar mij wil verwijderen', zegt Suzuki over de vetgoeroe in een fax.
Erasmus heeft korte tijd in zijn lab gewerkt, maar dat was geen succes. 'Hij was een zwamneus', aldus Suzuki. 'Hij vond het geweldig om grote vragen op te werpen, maar was niet bereid om hard te werken.'
Vet-goeroe Udo Erasmus is een jokkebrok
Je begeleider zal het maar over je zeggen.
Ook de academische doctorstitel waarmee Erasmus schermt is nep. Hij heeft zijn doctorstitel gekocht bij een postorder-universiteit. Dat blijkt tijdens een fraudezaak, waarin een advocaat Erasmus ondervraagt over zijn opleiding.
"Dan blijkt dat Erasmus in de late jaren zestig de University of British Columbia verliet en daarna werkte als manusje-van-alles. Hij knipte heggen en legde daken. In de jaren tachtig ging Erasmus werken in de supplementenindustrie, aanvankelijk als het hulpje van een vertegenwoordiger, later als magazijnbediende. Bij het bedrijf dat later zijn boek zal uitgeven en een vermogen zal verdienen aan de Udo's Choice-lijn.
In die periode kocht Erasmus zijn doctorstitel bij postorderuniversiteiten, zoals het niet meer bestaande Donsbach University."
Erasmus werd in de bewuste zaak trouwens veroordeeld voor fraude.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken