Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Squats       Krachttraining    

0 1 - 0 9 - 2 0 1 0

  Adductors trainen met de squat? Kan niet (J Strength Cond Res. 2010 Jul 21. [Epub ahead of print].)

Als je onderrug het aankan, is squatten een geweldige oefening. Maar je adductors ontwikkelen doe je er niet mee, hoe je hem ook uitvoert. Tot die slotsom komen bewegingswetenschappers van de State University of Rio de Janeiro in een studie die is verschenen in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Adductors trainen met de squat? Kan niet
In 1999 publiceerden Amerikaanse wetenschappers al een studie waaruit je kunt opmaken dat de squat de adductorspieren niet goed prikkelt. Volgens bodybuilders met een doctorstitel in de Bro-Science - ze heten PhDudes - pak je de adductoren als je tijdens de squat voeten wijd uit elkaar op de grond zet. Volgens een studie uit 1999 is die squatvariant weliswaar beter voor de gluten en de hamstrings, maar niet beter voor de complexe spieren aan de binnenkant van je dijen. Voor de adductors dus. Je ziet ze hieronder.


Adductors trainen met de squat? Kan niet


De Brazilianen deden dat onderzoek nog eens dunnetjes over. Ze lieten studenten die al langer met gewichten trainden squatten met een gewicht waarmee ze maximaal 10 reps konden maken. De onderzoekers plakten elektroden op de adductors [HA] en de quadricepsspier rectus femoris [RF], zodat ze konden zien hoe hard die spieren moesten werken.

De proefpersonen voeren de squat uit met hun voeten tegen elkaar [H0], met hun voeten schouderbreed op de grond [H30] en hun voeten iets wijder dan schouderbreed op de grond [H50].

De onderzoekers keken ook naar hoe diep de studenten door hun kniegewricht zakten. 1 = 0-30 graden; 2 = 30-60 graden; 3 = 60-90 graden.

Hieronder zie je elektrische activiteit in de spieren tijdens de opgaande beweging. Daaronder zie je dezelfde gegevens nog eens, maar dan voor de neergaande beweging.


Adductors trainen met de squat? Kan niet

Adductors trainen met de squat? Kan niet


De stand van de voeten is geen factor. Hoe je je voeten ook neerzet, de prikkeling voor je quads en adductors is even groot. En altijd is de prikkeling van de adductors maar een fractie van de prikkeling van de quads.

De Braziliaanse studie is niet alleen een argument om de adductoren apart te trainen. De studie vertelt ook hoe belangrijk het is om de squatbeweging volledig uit te voeren, en je torso te laten zakken totdat je bovenbenen evenwijdig zijn aan de vloer. Die uitvoering van de squat is misschien wel drie keer effectiever dan een squat waarbij je niet verder dan halverwege komt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken