Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  DHEA       Antioestrogene supplementen       Antioestrogenen       Testosteron & supplementen    

1 7 - 0 5 - 2 0 0 4

7-Keto-DHEA: een antioestrogeen dat de testosteronspiegel verlaagt

7-Keto-DHEA is een antioestrogeen. Dat blijkt uit Tsjechisch onderzoek. Een dagelijkse dosis van 25 milligram, die via de huid werd toegediend, verlaagde de estradiolspiegel bij mannen met een kleine zeventig procent. 7-Keto-DHEA verlaagde echter ook de testosteronspiegel met twaalf procent.

7-Keto-DHEA: een antioestrogeen dat de testosteronspiegel verlaagt

De mannen smeerden de gel op hun buik, om 10 uur 's nachts, 5 dagen achtereen. De onderzoekers namen 's ochtends hun bloed af. De leeftijd van de tien proefpersonen varieerde van 29 tot 72.

Uit het Tsjechische onderzoek bleek ook dat 7-oxo de cholesterolhuishouding verbeterde. Het totale cholesterol nam af - bijna significant - en het goede cholesterol HDL steeg. Minder positief was dat ook de concentratie van de slechte transportmoleculen apolipoprotein B en lipoprotein(a) steeg. Dat zijn bouwstenen van 'slechte' types cholesterol, maar volgens de Tsjechen maakten de positieve veranderingen de negatieve veranderingen meer dan goed.

Hoe 7-keto-DHEA precies werkt weten de Tsjechen niet. Ze citeren literatuur, waaruit blijkt dat de 7-alfa-hydroxyl-, 7-beta-hydroxyl- en 7-keto-analogen van DHEA nog beter koppelen aan PPAR-alfa dan DHEA. Dat zou de verbranding van vet door de lever kunnen verhogen en misschien de cholesterolspiegel kunnen verbeteren.

Aan het onderzoek werkte ook de Tsjechische farmaceut Areko mee. [Link]

Sulcova J, Hill M, Masek Z, Ceska R, Novacek A, Hampl R, Starka L. Effects of transdermal application of 7-oxo-DHEA on the levels of steroid hormones, gonadotropins and lipids in healthy men. Physiol Res. 2001;50(1):9-18. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken