Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Antioestrogenen       Antioestrogene supplementen    

2 5 - 1 0 - 2 0 0 7

  6-Oxo verhoogt estradiolspiegel (J Int Soc Sports Nutr. 2007 Oct 19;4(1):13.)
Het designersupplement 6-Oxo - actieve stof: androst-4-ene-3,6,17-trione - verhoogt de testosteronspiegel. Dat blijkt uit een onderzoek onder zestien jonge mannen die met gewichten trainden, en het steroid acht weken lang gebruikten.
Androst-4-ene-3,6,17-trione is een anti-oestrogeen. Het remt de werking van het enzym
6-Oxo-androstenedione
aromatase, dat androstenedione en testosteron omzet in vrouwelijk geslachtshormoon.
De onderzoekers gaven hun proefpersonen eerst acht weken lang elke dag driehonderd milligram 6-Oxo, wachtten daarna drie weken, en gaven ze daarna acht weken lang elke dag zeshonderd milligram 6-Oxo. De proefpersonen namen de ene helft van hun dosis bij het ontbijt, en de andere helft bij hun avondeten.
De uitkomst van het onderzoek was verrassend. De hoeveelheid vrij testosteron steeg, maar dat deed de spiegel van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol ook. Tijdens de meting in week 11 waren de proefpersonen alweer drie weken 'clean'.

6-Oxo verhoogt estradiolspiegel

De verhouding testosteron:estradiol steeg overigens wel. Het effect van 6-Oxo op de testosteronspiegel was dus groter dan op de estradiolspiegel.
Bij de dosis van zeshonderd milligram per dag steeg de estradiolspiegel minder.

6-Oxo verhoogt estradiolspiegel

Kennelijk is 6-Oxo in de eerste plaats een testosteronbooster, en pas in de tweede plaats een estradiolremmer. De onderzoekers hebben geen verklaring voor het verschijnsel.
Duidelijke effecten op de lichaamssamenstelling had 6-Oxo overigens niet.

6-Oxo verhoogt estradiolspiegel

De tabel voor het effect van de dagelijkse dosis van zeshonderd milligram is niet wezenlijk anders dan die van hierboven. De onderzoekers keken bovendien naar cholesterol, enzymen, cellen en bloeddruk, maar vonden niets nadeligs.
Het onderzoek was betaald door supplementenfirma Proviant - het bedrijf waaraan Pat Arnold is verbonden - en Instone Nutrition - het supplementenbedrijf van Sylvester Stallone, dat 6-Oxo aan zijn T-booster Forza-T toevoegt. De twee bedrijven hadden de universiteit die het supplement onderzocht een unrestricted research grant gegeven. De onderzoekers mochten dus bestuderen en opschrijven wat ze wilden. [Dat doen supplementenfirma's wel eens anders - red.]
De onderzoekers publiceerden in het voorjaar van 2007 een studie waarin ze het antioestrogene designersupplement Novedex uittestten op bodybuilders.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken