Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 3 - 0 9 - 2 0 0 8

  1937: De mythe van methandriol wordt geboren (Biochem J. 1937 Jun;31(6):862-4.)
Gevonden op het web: een wetenschappelijk artikel van voor de tweede wereldoorlog, dat tot op de dag van vandaag invloed heeft op het anabolenmilieu. Het stuk was waarschijnlijk de voedingsbodem voor één van de meest hardnekkige anabolenmythes die rondwaren in de chemische sport. In 1937 publiceerden onderzoekers van Britse Lister Institute een dierstudie waaruit blijkt dat delta-5-androstenediol de werking van testosteron versterkt.
De man die het artikel van Vladimir Korenchevsky en Marjorie Dennison wellicht onder ogen heeft gehad is de anabolengoeroe Jeff Feliciano. In de jaren tachtig lanceerde Feliciano de theorie dat het anabole steroid methandriol [structuur hieronder] werkt als een
Methandriol
"potentiator of other steroids". Dat schrijft "the other steroid guru" Dan Duchaine, een concullega van Feliciano, in 1989 in zijn Underground Steroid Handbook. Of die theorie klopt durft Duchaine niet te zeggen, maar op het internet circuleert hij nog steeds. [Bijvoorbeeld: elitefitness.com 21-Feb-2003]
Methandriol heeft, net als stanozol en dianabol, een C17-alpha-methylgroep. Omdat het molecuul bij oraal gebruik desondanks snel uit het lichaam verdwijnt, heeft de farmacie nog twee vetzuren aan het steroid geplakt gehangen, en methandriol bovendien in een injecteerbaar preparaat gestopt. Methandriol is een bestanddeel van veterinaire cocktails als Drive.
Feliciano had wellicht commercieel belang bij de theorie over methandriol als "potentiator of other steroids". Feliciano was in de jaren tachtig betrokken bij een operatie die illegaal anabolen produceerde. Feliciano voorzag die van een exotisch marketingverhaal, en verspreidde die verdichtsels via zijn schrijverij voor spierballenbladen onder chemische bodybuilders.
In de late jaren negentig kwam de moedercomponent van methandriol als pro-hormoon op de supplementenmarkt. Amerikaanse
5-Androstenediol
bedrijven - in de EU was de stof verboden - lanceerden hem onder namen als 5AD, 5-androstenediol en 5-adiol. De wetenschappelijke naam is delta-5-androstenediol. Je ziet de structuurformule hiernaast. Op zichzelf deed die stof niet zoveel, maar bedrijven stopten hem vaak samen met andere prohormonen in hun capsules. Je raadt al waarom: hij zou de werking van andere androgenen versterken. De supplementenbedrijven ontleenden die wijsheid aan stukken die Feliciano vijftien jaar eerder de wereld in had gestuurd.
In de verkoopriedels van de prohormoonindustrie zat een kern van waarheid, ontdekten we toen we de studie van Korenchevsky en Dennison uit 1937 lazen. Daarin gaven de onderzoekers ratten testosteronpropionaat, delta-5-androstenediol of een combinatie van die stoffen. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect van de regimes op organen die groeien door androgenen, zoals de penis en de prostaat.

1937: De mythe van methandriol wordt geboren

Zoals je hierboven ziet versterken de middelen inderdaad elkaars effect. De effecten die je ziet waren overigens het gevolg van injecties. In de figuur zie je hoeveel de dieren per week kregen ingespoten. Voor testosteron verdeelden de onderzoekers de doses over drie injecties per week, maar ze injecteerden de dieren dagelijks met delta-5-androstenediol. De proef duurde achttien weken.
Nu is delta-5-androstenediol een zwak oestrogeen. Misschien dat die oestrogene werking het potentiërende effect van delta-5-androstenediol verklaart. Dat zie je in de onderstaande figuur. Het verschil met de figuur van hierboven is de rechterkolom, die het effect weergeeft van een cocktail van testosteron en estradiol op de seksorganen.

1937: De mythe van methandriol wordt geboren

De studie uit 1937 kijkt alleen naar de androgene effecten. Of delta-5-androstenediol ook het anabole effect van testosteron versterkt kun je er niet uit opmaken. Maar als wij naar de gewichtstoename van de ratten kijken, dan denken we dat die versterking van het anabole effect reuze meevalt.
In 2004 verbood de Amerikaanse overheid delta-5-androstenediol als supplement. Toch zullen we er nog wel meer over horen. Sinds het Amerikaanse leger heeft ontdekt dat het steroid beschermt tegen radioactieve straling hebben Amerikaanse farmaceuten grootse plannen met 5-AD.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken